Arkitekturen

Nordeuropas første nye byggeri til kulturhistoriske udstillinger

 

Kulturhistoriske museer er oftest placeret i gamle, historiske bygninger, hvor det kan være svært at skabe nye rum for nye typer af udstillinger.

Det råder Moesgaard Museums nye udstillingsbygning bod på. Bygningen, der er tegnet af Henning Larsen Architects, tiltrækker sig derfor stor opmærksomhed fra både ind- og udland. 

Udstillingsbygningen er med sine forskudte niveauer inspireret af arkæologiske udgravninger, som gradvist afdækker lagene af historie. Med sin unikke arkitektur er bygningen i sig selv et udflugtsmål. Fra tagfladen, som er åben for alle også uden for museets åbningstid, er der en forrygende udsigt over Aarhus-bugten og landskabet syd for Aarhus. Taget danner ramme om aktiviteter af alle slags lige fra koncerter til picnics om sommeren til kælkebakke om vinteren.

Den nye museumsbygning er designet til at kunne håndtere de højeste standarder for sikkerhed og klimastyring. Det gør det muligt at vise nogle af de mest værdifulde kulturgenstande i verden.

Inden for dørene åbner der sig en fortælling i flere lag for publikum. Som besøgende træder man ind i den 750 m2 store foyer, der både åbner til vidderne med udsigt over vandet og leder publikum rundt mellem oplevelserne – op ad trappen til den etnografiske udstilling, ind i den skiftende særudstilling eller ned til de arkæologiske udstillinger om Danmarks oldtid, hvor en loftshøjde på 12 meter gør det muligt at formidle i helt nye dimensioner.

Publikum vil blive ledt gennem inddragende udstillinger og få en fornemmelse af, hvad det vil sige at være menneske på tværs af tid og sted.