Udstillinger og arrangementer 2017

Se vores arrangementer og aktiviteter inkl. særlige arrangementer for medlemmer af Klub Moesgaard. Billetreservation og billetsalg til arrangementer vil blive annonceret løbende både her på museets hjemmeside samt i nyhedsbreve. Billetter vil kunne bestilles via museets webshop. 

 

2017

Udstillinger


Social smitte
Udstilling af Aarhus Universitet 11. februar – 14. maj

Hvad er det, der smitter mellem mennesker, når vi ikke taler om vira og bakterier? Hvordan spredes såkaldt ikke-smitsomme sygdomme og fænomener og får epidemisk karakter?

Udstilling om social smitte i museets udstillingslaboratorium - læs mere

Rejsen
Årets store særudstilling 25. april -26. november.

En filmisk udstilling om menneskets grundvilkår fra fødsel til død - læs mere

Cypern og De Dødes Liv 23. september - 7. januar 2018

Kulturelle traditioner og samtidige kunstneriske fortolkninger fra Cypern og Danmark

Middelalderen - 10. oktober

Ny permanent udstilling om middelalderen åbner 10. oktober

Events forår 2017

Tag med på rundvisning - hver lørdag og søndag frem til og med 26. marts

Mød Familien - en spændende rundvisning på evolutionstrappen. Hør om de første menneskearter og deres slægtninge. Rundvisningen slutter af med en introduktion til museets nye stenalderudstilling - De første indvandrere.

Tidspunkt: Kl. 14.00. 

Pris for deltagelse: 30 kr. + entré til museet
(børn og unge til og med 17 år har gratis entré til museet). 

Onsdag 29. marts - Foredrag med arkæolog Jeanette Varberg

Hør museumsinspektør og arkæolog Jeanette Varberg fortælle om sin kommende bog Folkevandringer og køb bogen i butikken. Jeanette signerer i butikken efterfølgende.

Tid: Onsdag 29. marts kl. 19.00
Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: 100 kr. (80 kr. for klubmedlemmer)

Køb billet via webshoppen

Søndag 2. april - Forårstur med fortælling

Et vejrvarsel siger, at hvis man ser svaler i april, varsler det en varm sommer. Så vi håber, der er dømt ’svalekig’, når Moesgaard Museum inviterer med på en natur- og kulturhistorisk vandretur.
Naturvejleder Ole Sørensen fra Moesgaard Museum er guide på denne friske vandretur, der byder på spændende kulturhistorie, når turen bl.a. kommer forbi den smukke herregård Moesgaard og den idylliske Skovmølle. Herfra går vandreflokken videre langs Giber Å, forbi den gamle skovfogedbolig i den smukke forårsskov, inden den ender ved Moesgaard Strand.  På tilbagevejen fører Ole deltagerne igennem professor Globs forhistoriske skov, og her vil der være mulighed for at høre den første fuglesang fra nogle af de hjemvendte trækfugle fra det sydvestlige Europa!
Efter den ca. 5 km lange gåtur med frisk luft og spændende fortællinger er der kaffebord i cafeen på Moesgaard Museum med kaffe, en bolle og et stykke kage. Husk praktisk fodtøj/vandrestøvler og varm påklædning.

Dato: Søndag 2. april
Tidspunkt: kl. 13 – 16
Pris: 150 kr. Tilmeldingsfrist senest mandag den 27. marts via Moesgaard Museums webshop
Mødested: på terrassen på taget af Moesgaard Museum

Onsdag 5. april - Åben camp hos arkæologerne

Moesgaard Museums arkæologer slår lejr på Lisbjerg Skole med serveropkobling, kort, genstande og sciencelab, og indbyder alle interesserede til at droppe forbi og se og høre, hvad der er fundet i Lisbjerg-området.

Hvornår: Onsdag 5. april 2017 17-19:00
Hvor: Lisbjerg Skole, Lisbjergvej 13, 8200 Århus N
Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding

Onsdag 5. april - Stenalderkost og fremtidsmad

Med to miniforedrag af henholdsvis arkæologen Peter Mose Jensen og fremtidsforskeren Birthe Lindahl Jeppesen vil vi trække en rød tråd fra de lokale stenalderbønder for 6000 år siden til fremtidens nybyggere i Lisbjerg. Tråden skal handle om mad!

Det er historien om de første bønder, som oplevede en kostmæssig og kulturel revolution, der var så skelsættende, at den har betydning for vores liv den dag i dag. Vi vil rejse spørgsmål om hvilke omvæltninger, vi kan komme til at se i fremtiden både lokalt og i det helt store perspektiv.

Fremtidsforsker Birthe Lindahl vil med baggrund i 16 års fokus på fremtidens fødevarer komme med et velkvalificeret bud på fremtidens fødevarevirkelighed. Står vi over for nye revolutioner på madområdet? Har vi grundlæggende været bønder siden stenalderen, og vil dette ændre sig i fremtiden? Kom og bland dig i debatten!

Hvornår: Onsdag 5. april 2017 19-21:00
Hvor: Lisbjerg Skole, Lisbjergvej 13, 8200 Århus N
Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Tilmeldingsfrist 3. april via webshoppen

Begge arrangementer 5. april er en del af projektet ’Historier hos os!’. Projektet er ét ud af 13 projekter i det nationale initiativ ”Historier om Danmark”, der er støttet af Nordeafonden og løber parallelt med DR’s danmarkshistoriske satsning, TV-serien ’Historien om Danmark’, som sendes fra april 2017.

Læs mere om ’Historier hos os!’ og kommende arrangementer: http://historierhosos.dk/

Onsdag 5. april: Hvorfor akut kræft? - Foredrag med lektor Marie Louise Tørring

I 2007 blev kræft pludselig en sygdom, man skulle handle "omgående" på - både personligt, medicinsk og politisk. Dette foredrag har fokus på, hvad der gjorde det muligt at nytænke kræft som akut sygdom i Danmark i nullerne. Kræftceller spredes ikke fra person til person; men det gør tal, fortællinger og nyheder om kræft. Hvad gør en sygdomsopfattelse epidemisk, når selve sygdommen ikke er det?

Det forklarer lektor Marie Louise Tørring ved at pege på fire centrale tendenser i tiden: Den øgede produktion af kræfttal; spredning af patientfortællinger; ændringer i levealder og befolkningssammensætning; samt socioøkonomiske og kulturelle fænomener som bobleøkonomi og frygtpolitik.

Kom og hør om, hvordan det unikke samspil mellem disse tendenser skabte en accelereret forandring i måden, vi opfatter og reagerer på kræft i Danmark. Og vær med til at diskutere, hvad tendenserne siger om den tid, vi lever i. Foredraget afholdes i forbindelse med forskerudstillingen Social smitte.

Tid: Onsdag 5. april kl. 19.00
Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: 35 kr. Billetter købes via Moesgaards webshop

Onsdag 12. april: Slægt, hygge, tid og sted - Familieperspektiver på overvægtsepidemien ved antropolog og seniorforsker Lone Grøn

Hvordan spredes overvægt? Kan man tale om at noget smitter i overvægtsepidemier? Hvis man kan, hvad er det så der smitter, og hvilke dynamikker kendetegner sådanne smitte processer? Det er nogle af de spørgsmål, Lone Grøn har undersøgt i et etnografisk feltarbejde udført blandt overvægtige familier i Danmark i 2001-2003 og i 2014-2015.

Efter en introduktion til forskerudstillingen Social Smitte vil Lone Grøn fortælle om familiernes erfaringer og refleksioner under tre overskrifter:

-"Social smitte" i familie- og slægtskabsrelationer og i den danske hygge

-"Kontaminering" fra sted og tid

-"Konfiguration", som det konkrete felt eller mønster som gør sig gældende i konkrete situationer, familier, tider og steder.

Kom og hør om familieperspektiver på overvægtsepidemien og vær med til at diskutere om og hvordan overvægt smitter og spreder. Foredraget afholdes i forbindelse med forskerudstillingen Social smitte.

Tid: Onsdag d. 12. april kl. 19.00
Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: 35 kr. Billetter købes via Moesgaards webshop

Mandag 24. april - Fortiden for fremtiden

Lisbjerg står på tærsklen til fremtiden. Men hvordan får vi fortiden med os ind i fremtiden? Det vil vi gerne høre DIN mening om.

Kom forbi og put en lille ting fra din hverdag i tidskapslen – vi gemmer den til fremtiden!

Du kan også stille et spørgsmål til et menneske fra vikingetiden og bidrage med dine egne gode idéer til, hvordan vi sætter spot på fortiden i fremtidens Lisbjerg.

Dato: Mandag 24. april 2017
Tidspunkt: 17-19:00
Sted: Lisbjerg Beboerhus, Randersvej 384, Aarhus N

Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding.

Mandag 24. april - Sundhed og livsstil i middelalder og nutid

Livstilssygdomme er ikke noget nyt. Vi bliver af og til syge af den måde, vi lever på. Men der er stor forskel på livsstilen i middelalderen og i nutiden, og derfor bliver vores kroppe ramt på en anden måde i dag end dengang.
Vi skal tæt på middelalderens borgere i Lisbjerg - nærmere bestemt 37 personer, hvis skeletter blev udgravet ved Lisbjerg kirke i 2015. Hvad fejlede de, og hvordan har livet i det hele taget præget deres kroppe?
Professor Jesper Lier Boldsen, der er afdelingsleder på Retsantropologisk afdeling ved Syddansk Universitet, er ekspert i middelalderens sygdomme og sundhedstilstand. I en debat med overlæge Reimar Thomsen fra Aarhus Universitetshospital vil de sammen udforske forskelle og ligheder mellem middelalderen og i dag. I middelalderen kunne man dø af infektioner, som vi i dag ikke regner for noget. I dag skal vi heller ikke bekymre os om pest eller spedalskhed. Men til gengæld kan vi døje med andre sygdomme, der har en sammenhæng med vores moderne livsførelse.

Dato: Mandag 24. april 2017
Tidspunkt: 19-21:00
Sted: Lisbjerg Beboerhus, Randersvej 384, Aarhus N

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via Moesgaards webshop. Sidste tilmelding er 21. april.

Begge arrangementer den 24. april er en del af projektet 'Historier hos os!'.  Læs mere på http://historierhosos.dk/  

Søndag 21. maj - Herregårdsrundvisning

Enhver herregård har sin helt særlige historie udmundet af de mennesker, der gennem tiden har beboet stedet. For Moesgaards vedkommende er historien helt særegen, når man betragter den fra et arkæologisk perspektiv. Herregården har ud over at danne rammen om flere baroners familie- og selskabsliv også været udgangspunkt for nogle af de første arkæologiske udgravninger i Jylland, der senere gav grobund for oprettelsen af Historisk Antikvarisk Selskab og dermed Moesgaard Museum.

Ud over den historiske beretning får publikum mulighed for at betræde baronernes saloner og kabinetter for ved selvsyn at betragte de historiske spor i bygningerne.

Efter rundvisningen er der mulighed for at indtage en frokost i museets café – der kan bestilles bord på 8739 4000.

Tid: Søndag 21. maj, kl. 10.30-12.30
Pris: 30 kr. pr voksen, børn til og med 17 år gratis.
Bestil billet via webshoppen

Onsdag 24. maj - Premiere på Røde Orm i samarbejde med Det Kongelige Teater

Oplev det storslåede vikinge-eventyr Røde Orm på Moesgaard Museum i sommeren 2017.

I et unikt samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017 omdannes taget på Moesgaard Museum i sommerperioden i 2017 til en gigantisk scene for fortællingen om Røde Orm.

Forestillingen spiller tirsdag-lørdag 24. maj - 1. juli.

Læs mere og bestil billetter til forestillingen og mad og drikke på Det Kongelige Teater. Læs mere om mad og drikke i forbindelse med forestillingen. 

27. maj - 20. juni - MOMU goes viking

Moesgaard Museum inviterer fra 27. maj til 20. juni skoleklasser, børn, unge og familier til et væld af aktiviteter og oplevelser om vikingetiden, eller rettere, i vikingetiden.

Der opføres en storbondegård fra vikingetiden ved museet og her er der blandt andet mulighed for at gå til bords med vikingerne, når der skal sankes og tilberedes mad. Besøgende får mulighed for at være del af en almindelig dag på gården, hvor der skal samles brænde, hentes æg hos hønsene og bages brød.
Storbondegården er åben lørdage og søndage i perioden 27. maj – 18. juni 2017 fra kl. 10.00-16.00
Ingen entré.

Gården danner også udgangspunkt for ”Orms rejse”, som er en sansemættet vandringsforestilling gennem Moesgaards smukke og vilde natur. Her vil fabelagtige væsener i form af pileflet bringe yderligere fortællinger til oplevelsen af den unge Orms dannelsesrejse. Undervejs nedlægges skovens vildt med bue og pil på museets buebane indrettet ved skovbrynet.

Læs mere om vikingeaktiviteterne på Moesgaard i 2017 og køb billet til vandringsforestillingen Orms Rejse

I den første weekend i juni kommer et vikingetogt sejlende ind på Moesgaard Strand. Mere herom vil blive offentliggjort senere.

Moesgaards permanente vikingeudstilling bliver i foråret udvidet med endnu en rejsende viking, nemlig Røde Orm. I Frans G. Bengtssons fortælling opsøger Røde Orm de samme rejsemål, som museets udstilling om vikingernes eventyrlige rejser fortæller om. Dermed kan vi både invitere vores gæster ud på en helt særlig teaterrejse i naturen for hele familien og for skoleklasser, og bagefter lade dem følge samme spor i udstillingen, følge med Røde Orm på rejse, og blandt meget andet selv finde et sværd som Orms Blåtunge, slavekæder fra vikingeskibenes lastrum, sølvskatte fra de russiske floder og et lille vikingeskrin, som en vikingehøvding engang forærede munkene i et lille kloster i Spanien.

Læs mere om vikingeaktiviteterne på Moesgaard i 2017 og køb billet til vandringsforestillingen Orms Rejse

Lørdag 29. juli - søndag 30. juli - Vikingetræf

Traditionen tro er der vikingetræf på stranden ved Moesgaard. I 2017 fejrer træffet 40 års jubilæum. Læs mere.

Lørdag 19. august og søndag 20. august - Dansk Danseteater gæster Moesgaard Museum

Det internationalt anerkendte Dansk Danseteater gæster museet og giver fire udendørs forestillinger med deres dygtige dansere. Forestillingerne er gratis.

Tid: Lørdag 19. august og søndag 20. august kl. 11.00 og kl. 14.00

Sted: Museets tag

Tilmelding og pris: Forestillingerne kræver ingen tilmelding - de er gratis.