Udstillinger og arrangementer 2017

Se vores arrangementer og aktiviteter inkl. særlige arrangementer for medlemmer af Klub Moesgaard. Billetreservation og billetsalg til arrangementer vil blive annonceret løbende både her på museets hjemmeside samt i nyhedsbreve. Billetter vil kunne bestilles via museets webshop. 

 

2017

Udstillinger


Social smitte
Udstilling af Aarhus Universitet 11. februar – 14. maj

Hvad er det, der smitter mellem mennesker, når vi ikke taler om vira og bakterier? Hvordan spredes såkaldt ikke-smitsomme sygdomme og fænomener og får epidemisk karakter?

Udstilling om social smitte i museets udstillingslaboratorium - læs mere

Rejsen
Årets store særudstilling 25. april -26. november.

En filmisk udstilling om menneskets grundvilkår fra fødsel til død - læs mere

Cypern og De Dødes Liv 23. september - 7. januar 2018

Kulturelle traditioner og samtidige kunstneriske fortolkninger fra Cypern og Danmark

Middelalderen - 10. oktober

Ny permanent udstilling om middelalderen åbner 10. oktober

Events forår 2017
Tag med på rundvisning - hver lørdag og søndag frem til 23. april

Mød Familien - en spændende rundvisning på evolutionstrappen. Hør om de første menneskearter og deres slægtninge. Rundvisningen slutter af med en introduktion til museets nye stenalderudstilling - De første indvandrere.

Tidspunkt: Kl. 14.00. 

Pris for deltagelse: 30 kr. + entré til museet
(børn og unge til og med 17 år har gratis entré til museet). 

Onsdag 8. marts - Foredrag med antropolog Ole Høiris - Ideer om menneskets oprindelse

Hør Ole Høiris fortælle om baggrunden for sin nye bog Ideer om menneskets oprindelse og få bogen signeret efter foredraget. Bogen kan købes i museumsbutikken.

Stort set alle folk har en fortælling om menneskets oprindelse – og de fleste også om den menneskelige eksistens’ ophør. Formålet med fortællingerne om menneskets oprindelse er at give mening til tilværelsen. Mens kristendommen herskede, var denne fortælling skabelsesberetningen fra Bibelen - med videnskaben blev det evolutionsfortællingen fra abestadiet.
Videnskaben om menneskets oprindelse er som religionen underkastet at skulle fremstille en fortælling, der giver mening, og det betyder, at fortællingen skal være i overensstemmelse med det, man kan kalde tidsånden. Da tidsånden ofte ændrer sig, må videnskaben fortællinger gøre det samme for stadig at give mening.
I forhold til skabelsesberetningen fortolkede forskerne fund, så de passede ind, I forhold til evolutionsteorien ændres fortællingerne i kraft af fund, der ikke passer ind i den bestående tidsånds fortælling. På den måde afspejler de videnskabelige fortællinger meget fint de forskellige epoker, siden videnskaben i 1865 gjorde sig fri af den kristne fortælling.
I foredraget viser Ole Høiris, hvordan forskellige fund blev tilpasset skabelsesberetningen fra omkring 1500 til 1865, og hvordan videnskabens fortællinger ændrede sig frem til i dag for stadig at være meningsfulde.

Tid: Onsdag 8. marts kl. 19.00

Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum

Pris: 100 kr. (80 kr. for klubmedlemmer)

Tilmelding via webshop: Åbner snarest.

Søndag 12. marts - Grauballemanden som mediedarling

Det er mere end 60 år siden, at man i Østjylland fandt Grauballemanden – Danmarks bedst bevarede moselig. Den 12. marts fortæller Århundredets Festival i samarbejde med Moesgaard Museum historien om Grauballemanden.
Han blev fundet under tørvegravning, der var en del af folkelivet på landet i 1950'erne. Arbejderne der fandt ham var forundrede over det velbevarede ansigt med det viltre røde hår, der pludselig stak op af mosetørven, men de var på akkord, og fortsatte arbejdet i tørven.
Historien omkring Grauballemanden og fundet i 1952, er både en fortælling om selve moseliget, hans liv, hans mose og tolkningen af ham og hans tid. Det er også en stor fortælling omkring Danmark i 1950'erne.
Museumsinspektør ved Moesgaard Museum, Pauline Asingh vil fortælle den spændende historie omkring fundet og eftertidens håndtering af Grauballemanden, der opnåede og stadig har stor opmærksomhed i befolkningen, og skabte en stor interesse for arkæologi og dansk historie. 

Tid: Søndag den 12. marts kl. 13.00-15.00
Sted: Moesgaard Museum, (Lokale 201)
Pris: 125 kr. inkl. entré til Moesgaard Museum
Billetter købes via Århundredets Festival

Søndag 19. marts - Herregårdsrundvisning

Enhver herregård har sin helt særlige historie udmundet af de mennesker, der gennem tiden har beboet stedet. For Moesgaards vedkommende er historien helt særegen, når man betragter den fra et arkæologisk perspektiv. Herregården har ud over at danne rammen om flere baroners familie- og selvskabsliv også været udgangspunkt for nogle af de første arkæologiske udgravninger i Jylland, der senere gav grobund for oprettelsen af Historisk Antikvarisk Selskab og dermed Moesgaard Museum.

Ud over den historiske beretning får publikum mulighed for at betræde baronernes saloner og kabinetter for ved selvsyn at betragte de historiske spor i bygningerne.

Efter rundvisningen er der mulighed for at indtage en frokost i museets café – der kan bestilles bord på 8739 4000.

Tid: Søndag 19. marts, kl. 10.30-12.30
Pris: 30 kr. pr voksen, børn til og med 17 år gratis.
Tilmelding via museets webshop

Onsdag 29. marts - Foredrag med arkæolog Jeanette Varberg

Hør museumsinspektør og arkæolog Jeanette Varberg fortælle om sin kommende bog Folkevandringer og køb bogen i butikken. Jeanette signerer i butikken efterfølgende.

Tid: Onsdag 29. marts kl. 19.00

Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum

Pris: 100 kr. (80 kr. for klubmedlemmer)

Tilmelding: Via webshop, åbner snarest.

Søndag 21. maj - Herregårdsrundvisning

Enhver herregård har sin helt særlige historie udmundet af de mennesker, der gennem tiden har beboet stedet. For Moesgaards vedkommende er historien helt særegen, når man betragter den fra et arkæologisk perspektiv. Herregården har ud over at danne rammen om flere baroners familie- og selvskabsliv også været udgangspunkt for nogle af de første arkæologiske udgravninger i Jylland, der senere gav grobund for oprettelsen af Historisk Antikvarisk Selskab og dermed Moesgaard Museum.

Ud over den historiske beretning får publikum mulighed for at betræde baronernes saloner og kabinetter for ved selvsyn at betragte de historiske spor i bygningerne.

Efter rundvisningen er der mulighed for at indtage en frokost i museets café – der kan bestilles bord på 8739 4000.

Tid: Søndag 21. maj, kl. 10.30-12.30
Pris: 30 kr. pr voksen, børn til og med 17 år gratis.
Tilmelding via museets webshop, åbner snarest

Onsdag 24. maj - Premiere på Røde Orm i samarbejde med Det Kongelige Teater

Oplev det storslåede vikinge-eventyr Røde Orm på Moesgaard Museum i sommeren 2017.

I et unikt samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017 omdannes taget på Moesgaard Museum i sommerperioden i 2017 til en gigantisk scene for fortællingen om Røde Orm.

Forestillingen spiller tirsdag-lørdag 24. maj - 1. juli.

Læs mere og bestil billetter til forestillingen og mad og drikke på Det Kongelige Teater. Læs mere om mad og drikke i forbindelse med forestillingen. 

27. maj - 20. juni - Vikingerne vender tilbage

Moesgaard Museum inviterer fra 27. maj til 20. juni skoleklasser, børn, unge og familier til et væld af aktiviteter og oplevelser om vikingetiden, eller rettere, i vikingetiden. På storbondens gård er der liv og glade dage, og her er der blandt andet mulighed for at gå til bords med vikingerne, når der skal sankes og tilberedes mad. De besøgende får mulighed for at være del af en helt almindelig dag på gården, hvor der skal samles brænde, hentes æg hos hønsene eller bages brød.

Gården er åben lørdage og søndage i perioden 27. maj – 18. juni 2017 fra kl. 10.00-16.00
Ingen entré

Gården danner også udgangspunkt for ”Orms rejse”, som er en sansemættet vandringsforestilling gennem Moesgaards smukke og vilde natur. Her vil fabelagtige væsener i form af pileflet bringe yderligere fortællinger til oplevelsen af den unge Orms dannelsesrejse. Undervejs nedlægges skovens vildt med bue og pil på museets buebane indrettet ved skovbrynet, og i den første weekend i juni kommer et vikingetogt sejlende ind på Moesgaard Strand.

Moesgaards vikingeudstilling bliver udvidet med endnu en rejsende viking, nemlig Røde Orm. I Frans G. Bengtssons fortælling opsøger Røde Orm de samme rejsemål, som museets udstilling om vikingernes eventyrlige rejser fortæller om. Dermed kan vi både invitere vores gæster ud på en helt særlig teaterrejse i naturen for hele familien og for skoleklasser, og bagefter lade dem følge samme spor i udstillingen, følge med Røde Orm på rejse, og blandt meget andet selv finde et sværd som Orms Blåtunge, slavekæder fra vikingeskibenes lastrum, sølvskatte fra de russiske floder og et lille vikingeskrin, som en vikingehøvding engang forærede munkene i et lille kloster i Spanien.

Fakta
Augustinus Fonden og Fonden Aarhus 2017 har støttet skole-, børne- og familieaktiviteterne i forbindelse med ”Vikingerne vender tilbage” på Moesgaard Museum.
Aktiviteterne foregår i perioden 27. maj – 20. juni 2017
Vandreforestillingen ”Orms rejse” er en co-produktion mellem Moesgaard Museum og Wunderland
Orms rejse spiller på hverdage (torsdage og fredage) for skoler og institutioner og i weekenden for familier. Billetsalg åbner primo februar.

Lørdag 29. juli - søndag 30. juli - Vikingetræf

Traditionen tro er der vikingetræf på stranden ved Moesgaard. I 2017 fejrer træffet 40 års jubilæum. Læs mere.

Lørdag 19. august og søndag 20. august - Dansk Danseteater gæster Moesgaard Museum

Det internationalt anerkendte Dansk Danseteater gæster museet og giver fire udendørs forestillinger med deres dygtige dansere. Forestillingerne er gratis.

Tid: Lørdag 19. august og søndag 20. august kl. 11.00 og kl. 14.00

Sted: Museets tag

Tilmelding og pris: Forestillingerne kræver ingen tilmelding - de er gratis.