Coster-Waldau lægger stemme til ny viking

Museets vikingeudstilling udvides med en ny viking og skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau lægger stemme til

I Moesgaard Museums vikingetidsudstilling kan man blive klogere på vikingernes liv i det gamle Aarhus, dengang kaldet Aros. Man kan som gæst vælge en viking og følge ham eller hende på færd ud i verden. Vikingeudstillingen udvides nu i anledning af Det Kongelige Teaters forestilling ’Røde Orm’ med endnu en viking, nemlig vikingen Orm.

Fra 3. juni vil man i udstillingen kunne følge vikingen Orm ud på de samme rejsemål, som historien om Røde Orm beretter om. Men hvor Det Kongelige Teaters fortælling holder sig til den unge, vilde Røde Orms eventyr i vest, vil man i udstillingen også høre fortællingen om den ældre, mere modne Orm, der rammes af udlængsel og igen drager ud på togt, denne gang østover, sammen med sin søn.

Audioguiden om Orm til vikingeudstillingen er skrevet og instrueret af filminstruktør Aage Rais, der har taget udgangspunkt i Frans G. Bengtssons roman og samarbejdet med Moesgaard Museums forskere og arkæologer på vikingeområdet.

”Jeg blev før jul bedt om at skrive syv heftige og rørende scener, der på én gang skulle være gribende for nutidsmennesker og historisk interessante i forhold til vikingetiden og så naturligvis også underholdende. Det sagde jeg selvfølgelig ja til, ” fortæller Aage Rais.

”Skriveprocessen var både brutal og sjov, for romanen er skøn og rig på action og humor, men også på eksistentielle kriser og afgørende livsvalg, som man som nutidsmenneske sagtens kan spejle sig i. Der skulle vælges brutalt ud i bearbejdningen af romanen og samtidigt skabes en gennemgående storyline, der var min fortolkning af Orm som menneske. Jeg har med min bearbejdelse forsøgt at skabe en dannelseshistorie for både Orm og Danmark.”

Valget som Orms stemme faldt på skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, der er mest berømt for sin rolle som den sværdsvingende Jamie Lannister i TV-serien Game of Thrones.

”Det skulle være en skuespiller med kløgt, rap tunge og kvindetække, og Nikolaj Coster Waldau er perfekt i rollen,” siger Aage Rais.

Udover Coster Waldau har Danica Curcic lagt stemme til rollen som Ylva, Malin Brolin-Tani som Orms mor og Kristian Halken som præst og biskop.

Coster-Waldau og de andre skuespillere har med indlevelse og dygtighed lagt stemmer til både den danske og engelske audioguide om Orm.

Moesgaard Museums vikingeudstilling har desuden fået tilført nye genstande, bl.a. slavekæder, der holdt slaverne lænket til åren, en beskyttende ringbrynje, sølvskatte fra de russiske floder og et sværd som Røde Orms Blåtunge. I udstillingen findes også et lille vikingeskrin, som en vikingehøvding engang forærede munkene i et kloster i Spanien.

Audioguiden om Orm er produceret i samarbejde mellem Moesgaard Museum og Aarhus Filmværksted. Projektet er støttet af Augustinusfonden og Aarhus 2017.