Vikingetogt

Vikingeskibene Havhingsten og Helge Ask kommer til Aarhus

 

Når de to vikingeskibe, Havhingsten og Helge Ask, sætter kurs mod Tangkrogen lørdag d. 3. juni, er der lagt op til en oplevelsesrig dag.

Undervejs på sejladsen vil der være mulighed for at se besætningerne ro de store vikingeskibe, sætte sejl og lave vendinger i de lange skibe. Havhingsten, med dens 60-mandsbesætning, er den største rekonstruktion i verden, og ligeledes er Helge Ask også rekonstrueret på baggrund af fundene ved Skuldelev. På stranden vil Helge Ask blive trukket på land, så man kan komme helt tæt på skibet, og med skibet i baggrunden vil historien om Bjeowulf blive fortalt af Det Fortællende Teater.

Så tag kikkerten med og noget at sidde på og kom med ud på Tangkrogen Der er fri adgang til forestillingen efter først-til-mølle.

Program lørdag d. 3. juni 2017
10.00 – 15.00     Sejlads ved Tangkrogen
13.00                 Det Fortællende Teater opfører forestillingen Bjowulf på stranden 
15.00                 Havhingsten og Helge Ask sejler i havn

Fakta
'Havhingsten fra Glendaglough' blev bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft i 2000-2004, og er med sin længde på 30 meter verdens længste rekonstruktion af et vikingeskib. Langskibet blev verdenskendt, da det i 2007 sejlede til Dublin og retur til Roskilde året efter.

Forbilledet for 'Havhingsten' er det originale Skuldelev 2-langskib, der blev udgravet i 1962 og, som i dag kan opleves på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Skuldelev 2 blev oprindeligt bygget af skandinaver i Dublin i året 1042, men endte efter mange års tjeneste sit liv som del af en sejlspærring anlagt til beskyttelse af Roskilde, det daværende kongesæde i Danmark.

Langskibet er essensen af vikingetiden - skibene bragte krig og ufred - men også orden og statsmagt. Det var langskibe som Skuldelev 2, der i 1000-tallet gjorde det muligt for de danske konger at få fodfæste i England og Irland og som - i et kort tidsrum - med deres overlegne styrke, bandt Danmark, Norge, Sydsverige og England sammen i Knud den Stores Nordsø-imperium.

'Havhingsten fra Glendalough' er det nærmeste, vi i dag kan komme oplevelsen af et komplet langskib, og skibet repræsenterer vikingetidens højteknologi og vikingernes store maritime kunnen.