Mennesket har altid vandret

Foredrag af Jeanette Varberg 29. marts om folkevandringer

Museumsinspektør og arkæolog Jeanette Varberg fortæller om sin kommende bog ’Mennesket har altid vandret’ (Gyldendals ’Til tiden-serie’) onsdag den 29. marts kl. 19 i auditoriet på Moesgaard Museum.

Forandringerne strømmer i disse år ind over Europa. I stort tal kommer mennesker, der vil ændre deres livsvilkår til det bedre, ind over grænserne til Europa. De kommer af mange grunde, og det er der ikke noget nyt i!

Mennesket har altid vandret, og folkevandringer hører tæt sammen med store vendepunkter i historien. De falder sammen med markante og afgørende begivenheder i vores dybe historie, hvor menneskehedens skæbne tog en ny retning. Der er med andre ord ikke noget historisk unormalt i, at store folkemængder flytter sig. Det er sket mange gange før.

Bogen giver indsigt og forståelse for det komplekse fænomen, som folkevandringer udgør. Den begynder på Afrikas savanne og følger mennesket – Homo sapiens – ud på dets vandringer, erobringer og flaskehalse i historien. Gennem agerbrugets revolution, bronzealderens spæde globalisering og den voldsomme folkevandringstid efter Romerrigets fald fortæller bogen om nogle af Euroasiens største massebevægelser gennem historien, for derfra at gå videre til vikingernes erobring af Nordatlanten, det kristne Europas udvikling, Den Sorte Død og udvandringen til Amerika.

Tid: Onsdag 29. marts kl. 19.00

Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum

Pris: 100 kr. (80 kr. for medlemmer af Klub Moesgaard). Billetter købes på Moesgaard Museums webshop: http://shop.moesgaardmuseum.dk/tickets/mennesket-har-altid-vandret/

Jeanettes bog ’Mennesket har altid vandret’, der udkommer 24. marts, kan købes i Moesgaards museumsbutik, og Jeanette signerer i butikken efter foredraget.

Om onsdagen har museet åbent til kl. 21. Fra onsdag den 29. marts kl. 17.30-19.30 tilbyder museumscaféen en lækker onsdagsbuffet med et stort udvalg af retter, som kan nydes inden foredraget. Prisen er 150 kr. pr. person (75 kr. for børn til og med 10 år.) Menuen er eksl. drikkevarer.