DR-pris til arkæolog

Museumsinspektør Jeanette Varberg får Rosenkjærprisen

Arkæolog og museumsinspektør ved Moesgaard Museum, Jeanette Varberg, bliver årets modtager af DRs formidlingspris, Rosenkjærprisen. Prisen overrækkes 23. november.

36-årige Jeanette Varberg har siden 2007 været museumsinspektør på Moesgaard Museum og har netop været en del af udstillingsteamet bag det nye Moesgaard Museum som faginspektør med ansvar for bronzealderudstillingen.

I foråret udgav Jeanette Varberg bogen ’Fortidens Slagmarker – Krig og konflikt fra stenalder til vikingetid’ og i forrige weekend var hun fremme i medierne med budskabet om, at Danmark allerede var globaliseret i oldtiden. En viden, som er kommet frem efter, at en laseranalyse af 23 glasperler fra Nationalmuseet, Odense Bys Museer og Moesgaard Museums egen samling har vist, at oldtidens danskere gik med smykker fra det nuværende Irak, Syrien og Egypten. Nogle af de analyserede perler kan ses i bronzealderudstillingen på det nye Moesgaard Museum.

Om valget af Jeanette Varberg som modtager af Rosenkjær-prisen, siger DR P1’s kanalchef Anders Kinch-Jensen:
”Når man skal fortælle historier fra før blyanten blev opfundet, er man nødt til at basere den samlede fortælling på fund fra gravsteder, møddinger og efterladte kamppladser. Det kræver stor viden og fantasi – kombineret med helt særlige formidlingsmæssige evner. Alt det har Jeanette Varberg, så hun er en yderst værdig modtager af Rosenkjærprisen, og vi kommer garanteret til at se meget mere til hende i medier, foredragssale og på bogreoler de kommende år,” siger han.

Selv siger Jeanette Varberg:
”Da jeg fik beskeden, havde jeg svært ved at tro det. Lige netop denne pris har altid stået for mig som det ypperste en dansk forsker eller kulturperson kan opnå. Nu får jeg selv den ære at indtræde i rækken – det er stort,” siger hun.

Med prisen følger en præmie på 50.000 kroner og en forpligtelse til at afholde seks foredrag i radioen.

”Jeg vil gerne bruge radioforedragene til at give lytterne en helt ny indsigt i fortiden. Bryde med fortidsbilledet af bonden bag ploven, hvis eneste udsigt var oksens bagdel, og i stedet vise et komplekst og pulserende samfundsbillede, der var stærkt forbundet til verdenshistorien.”

Læs mere om uddelingen af Rosenkjærprisen til Jeanette Varberg