Stendysser

Ny bog om stendysser får stor ros

Stendysser - arkitektur og funktion - af Palle Eriksen og Niels H. Andersen

Stendysserne hører til blandt de ældste og mest monumentale oldtidsminder i Danmark. De over 5.000 år gamle anlæg, står som fascinerende monumenter over stenalderbefolkningens arkitektoniske formåen i en fjern fortid. Siden har bl.a. guldaldermalerne gjort stendyssen til et af vore mest yndede nationale symboler.
På grundlag af ny og velunderbygget viden gives der en udførlig redegørelse for dyssernes opståen, deres oprindelige udseende og senere udvikling samt deres funktion.

Bogen Stendysser - arkitektur og funktion er skrevet af arkæologerne Palle Eriksen, der er museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum og dr.phil. Niels H. Andersen, Moesgaard Museum. Desuden bidrager professor Chris Scarre fra universitetet i Durham med et kapitel om stendysser i Frankrig og på De britiske Øer.

Bogen fik 5 ud af 6 hjerter i Politiken den 9. januar 2015, hvor anmelder Søren Ryge Petersen bl.a. skrev: "Vi lever nemlig i en tid, hvor landet (og livet) er under så voldsom forvandling på alle måder, at der værnes om fortidens minder som aldrig før, og arkæologerne bliver dygtigere og dygtigere til at finde dem, fortolke dem og fortælle om dem. Bogen om stendysserne er et ualmindelig smukt eksempel på dette. De er ikke nogen nyhed, for de er 5.000 år gamle. Men at hele Danmark får et velskrevet, engageret og meget smukt illustreret værk om dem, er en gave, og tak for det." Læs hele anmeldelsen her

Bogen er på 328 sider, rigt illustreret med farvebilleder og indbundet i stift bind.

Udgivet i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum og Moesgaard Museum.
Pris: 250 kr.

Kan købes i de fleste boghandlere eller hos Jysk Arkæologisk Selskab
Moesgaard Museum
8270 Højbjerg
Tlf. 8716 2398