Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en rumlig, sanselig og visuel oplevelse uden genstande.

Rejsen er en filmisk produktion om syv menneskelige grundvilkår - fødsel, død, kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet. Filmoptagelserne er foregået på syv kontinenter og har varet det meste af et år. Læs mere

Kalender

Oplev det storslåede vikinge eventyr Røde Orm på Moesgaard Museum i sommeren 2017

I et unikt samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017 omdannes taget på Moesgaard Museum i sommerperioden i 2017 til en gigantisk scene for fortællingen om Røde Orm.

Læs mere om teaterforestillingen samt mad og drikke
Billetter kan købes på Det Kongelige Teaters hjemmeside

Moesgaard Museum inviterer fra 27. maj til 20. juni skoleklasser, børn, unge og familier til et væld af aktiviteter og oplevelser om vikingetiden, eller rettere, i vikingetiden.

Der opføres en storbondegård fra vikingetiden ved museet og her er der blandt andet mulighed for at gå til bords med vikingerne, når der skal sankes og tilberedes mad. Besøgende får mulighed for at være del af en almindelig dag på gården, hvor der skal samles brænde, hentes æg hos hønsene og bages brød.

Vikingegården er åben lørdage og søndage i perioden 27. maj – 18. juni 2017 fra kl. 10:00 - 16:00. Gratis entré.  

Søndag d. 4. juni

Det Fortællende Teater fortæller historien om Bjeowulf kl. 13.00 og 15.30. Forestillingen er velegnet for 8 år og op. Det er gratis at deltage og fyldes op efter først-til-mølle.

Orms rejse er en sansemættet vandringsforestilling gennem Moesgaards smukke og vilde natur

Her vil fabelagtige væsener i form af pileflet bringe yderligere fortællinger til oplevelsen af den unge Orms dannelsesrejse. Undervejs nedlægges skovens vildt med bue og pil på museets buebane indrettet ved skovbrynet. Læs mere 

Læs mere om vikingeaktiviteterne på Moesgaard i 2017

Hele året kan man i museets udstilling blive klogere på vikingernes liv i det gamle Aarhus, der dengang hed Aros. Vælg en viking og følg ham eller hende på deres færd ud i verden.

Fra pinselørdag d. 3. juni udvides udstillingen med endnu en rejsende viking, nemlig vikingen Orm.

I udstillingen vil du kunne følge vikingen Orm ud på de samme rejsemål, som historien om Røde Orm beretter om. Mærke slavekæderne, der holdt slaverne lænket til åren, føle den beskyttende ringbrynjes tyngde, opleve sølvskatte fra de russiske floder, og finde et sværd som Røde Orms Blåtunge.

Udstillingssporet om Vikingen Orm åbner pinselørdag d.3. juni og kan opleves frem til d. 1. juli 2017. For at besøge vikingeudstillingen skal der købes almindelig entrébillet til museet. Har du købt billet til Det Kongelige Teaters Røde Orm-forestillingen, som spiller fra 24. maj - 1. juli, får du 50% rabat på entrebilletten til museet på dagen, hvor du skal se forestillingen. 

Når de to vikingeskibe, Havhingsten og Helge Ask, sætter kurs mod Tangkrogen er der lagt op til en oplevelsesrig dag, hvor der er mulighed for at følge de to skibe når de lægger fra Aarhus Havn og stævner mod Tangkrogen.

Undervejs på sejladsen vil der være mulighed for at se besætningerne ro de store vikingeskibe, sætte sejl og lave vendinger i de lange skibe. Havhingsten, med dens 60-mandsbesætning, er den største rekonstruktion i verden, og ligeledes er Helge Ask også rekonstrueret på baggrund af fundene ved Skuldelev. På stranden vil Helge Ask blive trukket på land, så man kan komme helt tæt på skibet, og med skibet i baggrunden vil historien om Bjeowulf blive fortalt af Det Fortællende Teater.

Så tag kikkerten med og noget at sidde på og kom med ud på Tangkrogen eller oplev vikingeskibene, mens de sejler langs kysten fra Aarhus Havn. Der er fri adgang til forestillingen efter først-til-mølle.

Vi opfordrer til, at man tager cyklen eller offentlig transport af hensyn til parkeringsforholdene.

Program               

08.30

Havhingsten og Helge Ask lægger fra Aarhus Havn

13.00 - 15.00

Sejlads ved Tangkrogen

13.00

Teaterforestillingen Bjeowulf på Moesgaard Strand

15.00 

Havhingsten og Helge Ask sejler tilbage mod Aarhus Havn

16.30

Ca. ankomst til Aarhus Havn

Syv grundvilkår - syv rundvisninger - syv onsdage

Kom med på en rundvisning i Moesgaard Museums permanente udstillinger, hvor vi har udvalgt genstande og steder, der handler om et af de syv grundvilkår fra vores særudstilling, Rejsen. Rundvisningerne finder sted i vores permanente udstillinger - og altså ikke i selve særudstillingen.
 
Onsdag 7. juni sætter vi fokus på grundvilkåret: Død
 
Rundvisningerne foregår onsdag kl. 17.00 og kl. 18.00. De varer 45 minutter. Billetter købes i billetsalget og koster 50 kr. Der er begrænset antal pladser.

26. April - Fødsel
03. maj – Kærlighed
10. maj – Frygt
17. maj – Tab
24. maj – Tro
31. maj – Rationalitet
07. juni - Død

I 2017 fejrer træffet 40 års jubilæum og er åbent for publikum fra fredag den 28. juli til søndag den 30. juli 2017 fra kl. 10:00-17:00.

Med aktører fra over 14 forskellige nationer, er det også et internationalt træf for alle med interesse for vikingetiden. Næsten 600 krigere med familie, 65 heste med tilhørende rytteri og over 70 handelsboder udgør i en uge en vikingeby med over 1000 indbyggere.

Køb billet

Læs mere om vikingetræffet

Det internationalt anerkendte Dansk Danseteater gæster museet og giver fire udendørs forestillinger med deres dygtige dansere.

Forestillingerne er gratis og foregår på museets tag lørdag og søndag klokken 11:00 og kl 14:00. Se mere om Dansk Danseteater

Foto: Ricardo Sousa  

I september 2017 åbner en unik udstilling på Moesgaard Museum med fokus på Cypern, hvor samtidskunst, arkæologi og antropologi kombineres i en mindre særudstilling om De Dødes Liv i Europa.

Døden er et universelt menneskeligt vilkår, men har kulturelt specifikke udtryk. Gennem samtidskunst, religiøse ikoner, arkæologiske fund og nutidig praksis undersøger udstillingen, hvordan vi forbinder os med vores afdøde. Publikum får mulighed for at møde cypriotiske traditioner og samtidige danske og cypriotiske kunstneres fortolkninger af de afdødes betydning for vores liv. Hvad betyder den dødes krop, ritualer og fortællinger? Og kan en landsby deles om een kiste?

Pafos, Cypern, er også Kulturhovedstad i 2017 og giver anledning til projektet, som både rummer smukke fortællinger og uløste konflikter.

I juli åbner Society of Cypriot Studies en søsterudstilling i Pafos, Cypern.

Værker af: Ditte Lyngkær Pedersen (DK), Camilla Monsrud (DK), Ergenc Korkmazel (CY), Yiannos Economou & Galina Dimova-Georgieva (CY), Rinos Stefani (CY), Susan Vargas (CY), Daniella Mouyiannou (CY).

 

Moesgaard Museum tager gæsterne med på en rejse ind i nogle af middelalderens absolutte højdepunkter, når sidste afsnit af museets faste udstillinger åbner i den 10. oktober 2017.

Epokegørende udgravninger på Falster har afsløret en dramatisk historie om Danmarks relationer til Venderne.

Sensationelle udgravninger af rester af mere end 100 skibe har givet næring til en historie om hævntogt, fyrstedrab og korstog. Udgravningen gav også anledning til fundet af den ældste havn i Aarhus.

Byens stemning, stræder, klostre og kirker, og, ikke mindst, alt det, der optager borgere og tilrejsende, når de slentrer ind af Vestergade eller besøger badstuen er også en del af udstillingen.

Borgerkrig og borge, pest og død og kristendommens sjælevejning er også menneskers vilkår i middelalderen, hvor mange lærte at feste og levede livet, ”thi i morgen skal du dø.”