Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en rumlig, sanselig og visuel oplevelse uden genstande.

Rejsen er en filmisk produktion om syv menneskelige grundvilkår - fødsel, død, kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet. Filmoptagelserne er foregået på syv kontinenter og har varet det meste af et år. Læs mere


Kalender

Lisbjerg står på tærsklen til fremtiden. Men hvordan får vi fortiden med os ind i fremtiden? Det vil vi gerne høre din mening om.

Tidskapsel

Kom forbi og put en lille ting fra din hverdag i tidskapslen – vi gemmer den til fremtiden!

Du kan også stille et spørgsmål til et menneske fra vikingetiden og bidrage med dine egne gode idéer til, hvordan vi sætter spot på fortiden i fremtidens Lisbjerg.

Lisbjerg Beboerhus, Randersvej 384, Aarhus N fra klokken 17:00 - 19:00
Arrangementer er en del af projektet Historier hos os!  

Livsstilssygdomme er ikke noget nyt. Vi bliver af og til syge af den måde, vi lever på. Men der er stor forskel på livsstilen i middelalderen og i nutiden, og derfor bliver vores kroppe ramt på en anden måde i dag end dengang.

Vi skal tæt på middelalderens borgere i Lisbjerg - nærmere bestemt 37 personer, hvis skeletter blev udgravet ved Lisbjerg kirke i 2015. Hvad fejlede de, og hvordan har livet i det hele taget præget deres kroppe?

Professor Jesper Lier Boldsen, der er afdelingsleder på Retsantropologisk afdeling ved Syddansk Universitet, er ekspert i middelalderens sygdomme og sundhedstilstand. I en debat med overlæge Reimar Thomsen fra Aarhus Universitetshospital vil de sammen udforske forskelle og ligheder mellem middelalderen og i dag. I middelalderen kunne man dø af infektioner, som vi i dag ikke regner for noget. I dag skal vi heller ikke bekymre os om pest eller spedalskhed. Men til gengæld kan vi døje med andre sygdomme, der har en sammenhæng med vores moderne livsførelse. 

Lisbjerg Beboerhus, Randersvej 384, Aarhus N fra klokken 19:00 - 21:00
Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Sidste tilmelding er 21. april.

Arrangementer er en del af projektet Historier hos os!  

Lisbjergområdet har en forhistorie, der er ud over det sædvanlige. Faktisk er den så spændende, at der er stof nok til fire lydfortællinger, som Moesgaard Museum og DR P4 producerer i samarbejde. Bevæbnet med din smartphone, headset og fornuftigt fodtøj kan du nu opleve forhistorien, som gemmer sig under dine fødder.

P4 Østjylland og Moesgaard Museum har produceret fire spændende lydfortællinger, som går i luften ved en event i Lisbjerg på Fortidsmindedagen 30. april. Sammen med guider fra Moesgaard Museum kan du besøge de steder og fortidsminder, der har givet stof til lydfortællingerne. Med lyden i ørerne af stenalderbonden, der rydder skoven og vikingehandelsmanden, der falbyder sine varer, vækkes fortiden til live, netop hvor det alt sammen skete for årtusinder siden.

På gåturen fra post til post vil, der samtidig være god lejlighed til en snak om de tanker og spørgsmål, som melder sig, når man dykker ned i den lokale fortid.

Kom og lyt med 30. april 2017 kl. 14-16:00 ved Elmehøjen i Lisbjerg. Husk, at medbringe smartphone/tablet og head set.

Projektet – Historier hos os! – er ét ud af 13 projekter i det nationale initiativ ”Historier om Danmark”, der er støttet af Nordeafonden og løber parallelt med DR’s danmarkshistoriske satsning, TV-serien ’Historien om Danmark’, som sendes fra april 2017. Læs mere på projektets hjemmeside: http://historierhosos.dk/

Enhver herregård har sin helt særlige historie udmundet af de mennesker, der gennem tiden har beboet stedet.

For Moesgaards vedkommende er historien helt særegen, når man betragter den fra et arkæologisk perspektiv. Herregården har ud over at danne rammen om flere baroners familie- og selskabsliv også været udgangspunkt for nogle af de første arkæologiske udgravninger i Jylland, der senere gav grobund for oprettelsen af Historisk Antikvarisk Selskab og dermed Moesgaard Museum.

Ud over den historiske beretning får publikum mulighed for at betræde baronernes saloner og kabinetter for ved selvsyn at betragte de historiske spor i bygningerne.

Efter rundvisningen er der mulighed for at indtage en frokost i museets café – der kan bestilles bord på 87 39 40 00.


Mødested ved trappen foran herregården. 
Kl. 10:30-12:30

Voksen 30 kr
Børn til og med 17 år gratis
Køb billet

Oplev det storslåede vikinge eventyr Røde Orm på Moesgaard Museum i sommeren 2017

I et unikt samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017 omdannes taget på Moesgaard Museum i sommerperioden i 2017 til en gigantisk scene for fortællingen om Røde Orm.

Læs mere om teaterforestillingen samt mad og drikke
Billetter kan købes på Det Kongelige Teaters hjemmeside

Moesgaard Museum inviterer fra 27. maj til 20. juni skoleklasser, børn, unge og familier til et væld af aktiviteter og oplevelser om vikingetiden, eller rettere, i vikingetiden.

Der opføres en storbondegård fra vikingetiden ved museet og her er der blandt andet mulighed for at gå til bords med vikingerne, når der skal sankes og tilberedes mad. Besøgende får mulighed for at være del af en almindelig dag på gården, hvor der skal samles brænde, hentes æg hos hønsene og bages brød.

Vikingegården er åben lørdage og søndage i perioden 27. maj – 18. juni 2017 fra kl. 10:00 - 16:00. Gratis entré.  

Søndag d. 4. juni

Det Fortællende Teater fortæller historien om Bjeowulf kl. 13.00 og 15.30. Forestillingen er velegnet for 8 år og op. Det er gratis at deltage og fyldes op efter først-til-mølle.

Orms rejse er en sansemættet vandringsforestilling gennem Moesgaards smukke og vilde natur

Her vil fabelagtige væsener i form af pileflet bringe yderligere fortællinger til oplevelsen af den unge Orms dannelsesrejse. Undervejs nedlægges skovens vildt med bue og pil på museets buebane indrettet ved skovbrynet. Læs mere 

Læs mere om vikingeaktiviteterne på Moesgaard i 2017

I Moesgaard Museums vikingeudstilling er der mulighed for at finde ud af, hvordan Frans G. Bengtssons romanfigur, Røde Orm og hans rejse kunne have taget sig ud, hvis Røde Orm havde levet i virkelighedens vikingetid og ikke kun i forfatterens eventyrlige fortælling.

Vores dygtige arkæologer giver blandt andet deres bud på, hvordan sværdet ”Blåtunge” ville have set ud, hvilken vej Røde Orm ville have rejst gennem Europa og hvilken slags rustning han ville have haft på i kamp.

Udstillingssporet om Vikingen Orm åbner lørdag d. 27. maj og kan opleves frem til d. 1. juli 2017. For at besøge vikingeudstillingen skal der købes almindelig entrébillet til museet. Har du købt billet til Det Kongelige Teaters Røde Orm-forestillingen, som spiller fra 24. maj - 1. juli, får du 50% rabat på entrebilletten til museet på dagen, hvor du skal se forestillingen. 

Når de to vikingeskibe, Havhingsten og Helge Ask, sætter kurs mod Moesgaard Strand er der lagt op til en oplevelsesrig dag, hvor der er mulighed for at følge de to skibe når de lægger fra Aarhus Havn og stævner mod Moesgaard.

Undervejs på sejladsen vil der være mulighed for at se besætningerne ro de store vikingeskibe, sætte sejl og lave vendinger i de lange skibe. Havhingsten, med dens 60-mandsbesætning, er den største rekonstruktion i verden, og ligeledes er Helge Ask også rekonstrueret på baggrund af fundene ved Skuldelev. På stranden vil Helge Ask blive trukket på land, så man kan komme helt tæt på skibet, og med skibet i baggrunden vil historien om Bjeowulf blive fortalt af Det Fortællende Teater.

Så tag kikkerten med og noget at sidde på og kom med ud på Moesgaard Strand eller oplev vikingeskibene, mens de sejler langs kysten fra Aarhus Havn. Der er fri adgang til forestillingen efter først-til-mølle.

Vi opfordrer til, at man tager cyklen eller offentlig transport af hensyn til parkeringsforholdene.

Program               

08.30

Havhingsten og Helge Ask lægger fra Aarhus Havn

13.00 - 15.00

Sejlads ved Moesgaard Strand

13.00

Teaterforestillingen Bjeowulf på Moesgaard Strand

15.00 

Havhingsten og Helge Ask sejler tilbage mod Aarhus Havn

16.30

Ca. ankomst til Aarhus Havn

I 2017 fejrer træffet 40 års jubilæum og er åbent for publikum fra fredag den 28. juli til søndag den 30. juli 2017 fra kl. 10:00-17:00.

Med aktører fra over 14 forskellige nationer, er det også et internationalt træf for alle med interesse for vikingetiden. Næsten 600 krigere med familie, 65 heste med tilhørende rytteri og over 70 handelsboder udgør i en uge en vikingeby med over 1000 indbyggere.

Hold øje med siden – online billetter kommer snart til salg

Læs mere om vikingetræffet

Det internationalt anerkendte Dansk Danseteater gæster museet og giver fire udendørs forestillinger med deres dygtige dansere.

Forestillingerne er gratis og foregår på museets tag lørdag og søndag klokken 11:00 og kl 14:00. Se mere om Dansk Danseteater

 

I september 2017 åbner en unik udstilling på Moesgaard Museum med fokus på Cypern, hvor samtidskunst, arkæologi og antropologi kombineres i en mindre særudstilling om De Dødes Liv i Europa.

Udstillingen undersøger et centralt menneskeligt spørgsmål: hvordan forbinder vi os med de afdøde, og hvordan husker vi dem? Det tværkulturelle og tværfaglige udstillingskoncept giver mulighed for at gentænke (rethink), hvordan vi lever med vores døde og hvilken betydning vores fødested, den dødes krop og vores tro har for, hvordan vi anskuer og lever med den døde?