Det sker i januar og februar

Book din billet allerede nu til foredrag og aktiviteter

Vil du med på travetur eller høre om spændende fund? Eller finde ud af, hvad der er interessant ved en gammel bispelort?

Køb din billet allerede nu til vores mange foredrag og aktiviteter i januar og februar

Bispelort under lup

Foredrag om Moesgaards videnskabelige laboratorium

Hvad har mikroskopiske pollenanalyser, Grauballemanden og en 300 år gammel fækalieklump med hinanden at gøre?

Det og meget mere kan du få svaret på onsdag den 24. januar, hvor museumsinspektør og arkæobotaniker Peter Mose Jensen og konservator Helle Strehle vil fortælle om deres arbejde på afdelingen Naturvidenskab og Konservering, Moesgaard Museum.

Hør blandt andet om, hvordan fortidens omskiftelige landskaber kan genskabes ved hjælp af mikroskopiske analyser af pollen, det gennem årtusinder har aflejret sig i danske søer og moser. Også fortidens mennesker skal under mikroskopet. Eksempelvis skal vi på besøg hos vores egen kendis, Grauballemanden, hvor analyser af det bevarede maveindhold kan fortælle en masse om ældre jernalders madvaner og agerbrug. Endelig vil vi ad 'bagvejen' komme helt ind på livet af en fortidig husholdning. Nærmere bestemt skal vi en tur på toilettet med Aalborgs biskop omkring år 1700 gennem nærstudiet af en mere end 300 år gammel fækalieklump.

Bevaringen af fortidens genstande indebærer komplicerede processer, der kræver en masse kemisk viden og tekniske hjælpemidler. Vi løfter sløret for, hvorledes man f.eks. kan bevare sager af træ, hvor 90 % af træet er væk. Og vi hører den unikke historie om, hvordan Grauballemanden har overlevet indtil i dag og hvad man gør for at han fortsat skal kunne undre og fascinere.
At udstille oldsagerne er bevaringsmæssigt en udfordring. Hør om, hvorfor Moesgaard ser ud som det gør og hvad der gøres "i det skjulte" for at genstandene overlever at blive udstillet.
Vi skal også se eksempler på, hvorledes moderne 3D-teknologi kan være til hjælp i tolkningen af arkæologiske anlæg.

24. januar 2018, kl. 18.30 i auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: 50 kr (Klub Moesgaard medlemmer kun 25 kr.)

Køb billet her

Vintertravetur ved Skovmøllen og Giber Å -UDSOLGT!

En dejlig vintertravetur langs Giber Å med røde kinder og fortællinger om naturen netop nu. Naturvejleder Ole Sørensen, Moesgaard Museum og naturformidler Bjarne Golles, Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune, guider deltagerne sikkert gennem det smukke landskab og udpeger fuglelivet. Efter den ca. 5 km lange gåtur sluttes turen af med chokolade med flødeskum og boller i Moesgaard Museums Café.

4. februar 2018, kl. 13.00-16.00.
Mødested ved terrassen på taget af Moesgaard Museum
Pris: 125 kr.

Danefæ

Foredrag om årets store skattefund

Detektorfund udgør efterhånden en betydelig del af de fund, der indgår til museerne. Interessen for at arbejde med metaldetektorer har været stigende de seneste år, og stadig flere bruger deres fritid i selskab med en metaldetektor, mens de afsøger landskabet for metaloldsager.  Den store interesse afspejler sig i medierne, hvor man jævnligt ser historier om nye detektorfund. Museerne registrerer fundene og afgør, om de skal videresendes til Nationalmuseet til danefæ-vurdering. Museumsinspektør Jens Jeppesen vil fortælle om Moesgaard Museums arbejde med detektorfundene, og vise eksempler på fornemme fund fra oldtid og middelalder.

Onsdag 7. februar 2018, kl. 18.30-19.15 i auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: 50 kr. (Klub Moesgaard medlemmer kun 25 kr.)

Herregårdsrundvisning - UDSOLGT!

Herregården Moesgård har ud over at danne rammen om flere baroners familie- og selskabsliv også været udgangspunkt for nogle af de første arkæologiske udgravninger i Jylland, der senere gav grobund for oprettelsen af Historisk Antikvarisk Selskab og dermed Moesgaard Museum. Ud over en historiske beretning får publikum mulighed for at betræde baronernes saloner og kabinetter for ved selvsyn at betragte de historiske spor i bygningerne.

11. februar og 11. marts 2018, kl. 10.30-12.30. Mødested ved trappen foran herregården.
Pris: Voksen: 50 kr. Børn til og med 17 år: 25 kr.

Et epokegørende fund

Foredrag om Skibssætningen ved Vejerslev

En af Nordeuropas største monumentale skibssætninger er fundet ved Gudenåen. Eller rettere genfundet. For skibssætningen har tidligere været omtalt i ældre optegnelser under navnet Høj Stene, men er på et tidspunkt blevet sløjfet. Nu er gravmonumentet igen blevet lokaliseret af arkæologer fra Moesgaard Museum, der har foretaget undersøgelser i området. Bemærkelsesværdige guldfund på stedet viser, at monumentet har dannet ramme om en særdeles righoldig brandgrav fra den periode af oldtiden, som kaldes yngre germansk jernalder.

Hør direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst, fortælle om det epokegørende fund ved Vejerslev.

Onsdag 21. februar, kl. 18.30-19.15 i auditoriet på Moesgaard Museum
Pris. 50 kr. (Klub Moesgaard medlemmer kun 25 kr.)