På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader

Ny særudstilling åbner 19. juni

Moesgaard Museum åbner 19. juni en ny international særudstilling om Djengis Khan og nomaderne på de mongolske stepper. Historien om Djengis Khan og de hærgende horder, som gennem effektiv krigsførelse skabte grundlaget for verdenshistoriens største rige, er velkendt. Lederen fra de mongolske stepper fik med sine voldsomme erobringer i starten af 1200-tallet skabt et kejserdømme, der strakte sig fra Kina i øst til det nuværende østlige Europa.

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

En livsstil som har overlevet frem til i dag, hvor en tredjedel af befolkningen stadig lever som nomader på steppen med deres får, geder, heste, kameler og okser.

En rig kultur

De er stolte folk med en fælles bevidsthed om deres historie og de dyrker den rige kultur, der kredser om at være på evig rejse med store dyreflokke, forbindelser, handel over store afstande og shamanens åndelige rejser mellem verdener og tider. En livsform, der også har givet stor materiel rigdom, hvilket blandt andet kan ses i smykker, dragter, telte, møbler, husgeråd, redskaber, våben og udstyr af ypperlig håndværksmæssig kvalitet.

Udstillingen på Moesgaard vil vise, hvordan den nomadiske levevis helt frem til i dag udgør et fascinerende alternativ til vores egen bofasthed og er præget af helt andre opfattelser af verden. Udstillingen åbner 19. juni og kan ses frem til 22. april 2019.

På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Spar Nord Fonden.

Læs pressemeddelelsen om udstillingen