Rejsen - ny særudstilling fra 25. april

Filmisk og sanselig udstilling uden genstande

Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en rumlig, sanselig og visuel oplevelse uden genstande.

Udstillingen, Rejsen, der åbner 25. april, er en filmisk produktion om de menneskelige grundvilkår.

Rejsen handler om syv menneskelige grundvilkår - fødsel, død, kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet. Filmoptagelserne er foregået på syv kontinenter og har varet det meste af et år.

Udstillingen, Rejsen, vil føre udstillingsgæsten ind i et fysisk landskab, hvor man præsenteres for en visuel fortælling om menneskets rejse spændt ud mellem de to yderpunkter fødslen og døden. Fra et barns første åndedræt i Danmark, føres man videre til kærligheden i Afrika, troen i Sydamerika, angsten i Oceanien, tabet i Nordamerika, rationalitet på Antarktis for at se det sidste åndedræt, der tages i Asien, inden kroppen afbrændes.

Fokus på det fælles

Ambitionen med udstillingen er at sætte fokus på det alle mennesker er fælles om, og de vilkår vi alle møder og lever med i en tid, hvor mange er meget optagede af forskelle og det fremmedartede.

”Som kulturhistorisk museum arbejder vi på Moesgaard Museum med arkæologi og etnografi. Stort set alle de genstande og samfund, vi beskæftiger os med, er forbundet med nogle grundlæggende vilkår for det at være menneske. Grundvilkår, der er fælles for alle mennesker gennem hele oldtiden og frem til i dag, og overalt på jorden til alle tider," siger Jan Skamby Madsen fra Moesgaard Museum.

Han og museets udstillingsteam har i samarbejde med chef for Filmby Aarhus, Carsten Holst, forhenværende biskop i Aarhus, Kjeld Holm, og filminstruktør Christoffer Boe fra Zentropa defineret filmudstillingens koncept og temaer. Den filmiske produktion er skrevet og instrueret af Christoffer Boe og produceret af Zentropa. Opbygning og iscenesættelse af udstillingen står Moesgaard Museums egen udstillingstegnestue for.

Særudstillingen præsenteres i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Filmby Aarhus og Zentropa. Den er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og indgår som en del af kulturhovedstadens program. Købmand Herman Sallings Fond, Filmby Aarhus og Krogagerfonden har ligeledes støttet udstillingen, der åbner for publikum 25. april på Moesgaard Museum.

Læs mere om udstillingen - artikel i JP Aarhus

Læs pressemeddelelsen om udstillingen