Rejsen - årets særudstilling

Filmisk og sanselig udstilling uden genstande

Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 er en rumlig, sanselig og visuel oplevelse uden genstande.

Udstillingen Rejsen er en filmudstilling om menneskelige grundvilkår bestående af fire rum - en grotte, et filmunivers med vandspejl, et refleksionsrum og et rum, hvor man kan tage med på rejse ved hjælp af virtual reality briller.

Publikum bliver lukket ind i grupper til filmudstillingen, hvor man kommer til at opleve en iscenesat rejse gennem syv kontinenter og fokuseret omkring syv menneskelige grundvilkår; fødsel, kærlighed, tro, angst, tab, rationalitet og død. Fra et barns første åndedræt i Danmark føres man videre til kærligheden i Afrika, troen i Sydamerika, angsten i Oceanien, tabet i Nordamerika, rationaliteten på Antarktis for at se det sidste åndedræt blive taget i Asien, inden kroppen afbrændes.

Udstillingen vises fra 25. april - 26. november.

Anmeldelser
" Rejsen" minder os om alt det, vi har glemt eller retoucherer væk: den naturlige fødsel, den døde krop, den påtrængende sorg, overgangsriter, vores tilhør til naturen og troen på den voldsomme skaberkraft.
Moesgaard lykkes med at gøre menneskelivet både tidløst og intimt. Udstillingen forløses som ikke bare at være en repræsentation af mennesket - den forplanter sig som fornemmelsen af at være omgivet af menneskelige mirakler.

Kristeligt Dagblad, 4 stjerner

En ambitiøs og poetisk filmisk rejse i menneskelighedens grundvilkår. I udstillingen Rejsen inkorporeres filmmediet på en måde, som man kun kan håbe, at andre kulturhistoriske museer vil tage ved lære af.
...Resultatet er et visuelt storslået og rørende indblik i det, der eviggyldigt binder os mennesker sammen på tværs af kulturer og landegrænser.

Filmmagasinet Ekko, 5 stjerner

Besøg med børn

Filmen er tilladt for børn over 11 år. Børn under 11 år skal have en voksen ledsager med. Filmen indeholder scener, som kan opleves som stærke og dramatiske, og vi anbefaler derfor, at gæster læser den folder til besøgende med børn, som udleveres i museets billetinformation, inden man går ind og ser udstillingen.

Fokus på det fælles

Ambitionen med udstillingen er at sætte fokus på det alle mennesker er fælles om, og de vilkår vi alle møder og lever med i en tid, hvor mange er meget optagede af forskelle og det fremmedartede.

”Som kulturhistorisk museum arbejder vi på Moesgaard Museum med arkæologi og etnografi. Stort set alle de genstande og samfund, vi beskæftiger os med, er forbundet med nogle grundlæggende vilkår for det at være menneske. Grundvilkår, der er fælles for alle mennesker gennem hele oldtiden og frem til i dag, og overalt på jorden til alle tider," siger Jan Skamby Madsen fra Moesgaard Museum.

Han og museets udstillingsteam har i samarbejde med chef for Filmby Aarhus, Carsten Holst, forhenværende biskop i Aarhus, Kjeld Holm, og filminstruktør Christoffer Boe fra Zentropa defineret filmudstillingens koncept og temaer. Den filmiske produktion er skrevet og instrueret af Christoffer Boe og produceret af Zentropa. Opbygning og iscenesættelse af udstillingen står Moesgaard Museums egen udstillingstegnestue for.

Særudstillingen præsenteres i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Filmby Aarhus og Zentropa. Den er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og indgår i kulturhovedstadens Rethink-tema. Købmand Herman Sallings Fond, Filmby Aarhus og Krogagerfonden har ligeledes støttet udstillingen.