Sort

Med udstillingen “SORT [ˈsoɐ̯d] - træd ind i en antropologisk ordbog” inviterer 77 studerende på antropologi Moesgaard Museums gæster til at opleve, hvad farven sort betyder for os mennesker.

En interaktiv udstilling, der undersøger, hvilke betydninger vi mennesker tillægger farven sort i forskellige situationer

Vi vil gerne give gæsterne en fornemmelse af, hvordan farven sort kan opleves for en mand, der er blind, et barn, der er mørkeræd, eller en kvinde, der er mørk i huden. For selvom vi alle sammen lever i den samme verden, erfarer vi jo verden forskelligt, og jeg tror, det er sundt for os engang imellem at sætte os i en andens sted. Før feltarbejdet anede jeg for eksempel ikke, hvad en blind mand egentlig ser, forklarer en af de studerende, Rebekka Zoll.

De studerende har på bare én måned udført feltarbejde i blandt andet Dansk Blindesamfund, på Julemærkehjemmet Hobro og i Møns Dark Sky Park. Og nu er de klar til at videreformidle deres erfaringer i en udstilling, hvor både film, lyd, tekst og genstande skal invitere gæsterne til at gå på opdagelse i det sorte.

Vi har et ret paradoksalt forhold til det sorte. Umiddelbart forbinder vi det sorte med noget ondt, noget trist eller noget farligt, men samtidig finder vi også ro, stilhed og måske noget dybere i det sorte. Udstillingen giver et interessant indblik i nogle af de her paradokser, der kommer til udtryk i alt fra kaffeforbrug til metalmusik, fortæller Jannik Grann, der er studerende og kurator for udstillingen.

Udover at undersøge betydningen af det sorte for mennesker, der er blinde, mørkeræd eller har mørk hud, vil man også kunne gå på opdagelse i eget kaffeforbrug, udforske egne skyggesider og reflektere over menneskets omfattende lyspåvirkning af nattehimlen.

Se udstillingen frem til 27. august 2017