På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader

Ny særudstilling om nomadeliv i Mongoliet i samarbejde med Nationalmuseet

Moesgaard Museum åbner 19. juni en ny international særudstilling, som præsenterer publikum for den fascinerende historie om Djengis Khan og nomaderne på de mongolske stepper. De mongolske nomader prægede i mere end tusind år kontakten mellem øst og vest både gennem krigeriske ekspansioner og gennem kontrol med handelsveje over stepper og på tværs af ørkenområder.

Historien om Djengis Khan og de hærgende horder, som gennem effektiv krigsførelse skabte grundlaget for verdenshistoriens største rige, er velkendt. Lederen fra de mongolske stepper fik med sine voldsomme erobringer i starten af 1200-tallet skabt et kejserdømme, der strakte sig fra Kina i øst til det nuværende østlige Europa.

På rejse med nomaderne

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

Udstillingen viser fornemme indlån fra udlandet bl.a. genstande fra Djengis Khans tid og mange pragtfulde genstande, som danske ekspeditioner har hjembragt gennem tiden.  Blandt andet fra de ekspeditioner, som den danske ekspeditionsleder Henning Haslund-Christensen gennemførte i 1930’erne. Dansk nomadeforskning placerer sig som en af de helt store indsatser i international antropologi og adskillige ekspeditioner har resulteret i righoldige samlinger både på Moesgaard Museum og på Nationalmuseet.

”Vi glæder os til at præsentere publikum for den enestående historie om Djengis Khan og Mongoliets nomader. Udstillingen markerer et nyt samarbejde mellem Moesgaard og Nationalmuseet, hvor vi både henter noget af det bedste ud fra vores samlinger og forener vores viden og udstillingskompetencer. Vi håber og tror, at det giver en oplevelse, der bliver helt speciel, og at det vil danne grundlag også for fremtidigt samarbejde”, siger direktør Mads Kähler Holst, Moesgaard Museum.

Genstande i verdensklasse

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, tilføjer:

Historien om Djengis Khan og Mongoliet er fuld af både drama og mystik. Samtidig rejser den nye spørgsmål om nomadekultur som livsstil, som er yderst aktuelle i dag. Med andre ord: Historien vil os noget! Og det er netop én af vores nye centrale ledestjerner på Nationalmuseet. Derfor er jeg virkelig glad for samarbejdet med Moesgaard Museum. Samtidig bringer den mere end 1000 genstande fra Nationalmuseets helt enestående samlinger fra Mongoliet frem i lyset. De blev indsamlet i Indre Mongoliet i 1936-39 under 1. og 2. Danske Ekspedition til Centralasien af Henning Haslund-Christensen og er simpelthen i verdensklasse”.

Den nomadiske livsstil har i Mongoliet overlevet frem til i dag, hvor en tredjedel af befolkningen stadig lever som nomader på steppen med deres får, geder, heste, kameler og okser. De er stolte folk med en fælles bevidsthed om deres historie og de dyrker den rige kultur, der kredser om at være på evig rejse med store dyreflokke, forbindelser, handel over store afstande og shamanens åndelige rejser mellem verdener og tider. En livsform, der også har givet stor materiel rigdom, hvilket blandt andet kan ses i smykker, dragter, telte, møbler, husgeråd, redskaber, våben og udstyr af ypperlig håndværksmæssig kvalitet. Udstillingen på Moesgaard viser publikum, hvordan den nomadiske levevis helt frem til i dag udgør et fascinerende alternativ til vores egen bofasthed og er præget af helt andre opfattelser af verden.

Udstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” udvikles af Moesgaard Museum i samarbejde med Nationalmuseet og vises på Moesgaard fra 19. juni til 14. april 2019, hvorefter den skal vises i Nationalmuseets Egmonthal.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Spar Nord Fonden.