Mød mennesket

Kom tæt på fortidens og nutidens mennesker

 

På Moesgaard Museum kommer man som gæst helt tæt på både fortidens og nutidens mennesker. Museet rummer arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse og skiftende særudstillinger præsenterer verdens fornemmeste kulturarv.

Udstillingerne er baseret på den nyeste forskning og teknologi blandt andet i kraft af museets tætte samarbejde med Aarhus Universitet.

Oplevelser for tre generationer

Moesgaard Museum er for gæster i alle aldre. Vores ønske er at skabe samvær og oplevelser på tværs af generationer. Udover udstillingerne er Moesgaard Museum også en attraktion i kraft af den unikke arkitektur og museets naturskønne beliggenhed, der indbyder til vandreture ved skov og vand og rekreative og sportslige udfoldelser.

I foyeren på Moesgaard Museum er den centrale trappe både et samlingspunkt og et udstillingsrum. Her mødes man. Her kan man sidde og hvile sig eller reflektere. Her går man videre til museets udstillinger, der fordeler sig på flere niveauer. Trappen er opdelt i to sektioner - evolutionstrappen nederst og oprindelsestrappen øverst.

Evolutionstrappen

Evolutionstrappen fører ned til Oldtidsudstillingerne. På trappen kan du møde hele din familie. Her står syv menneskearter og holder øje med din færden. Museet har - i samarbejde med Center for Biokulturel Historie på Aarhus Universitet og de verdensberømte Kennis brødre - fået skabt en helt unik samling på syv rekonstruerede homininer – menneskearter. Fra 3,2 mio. år gamle Lucy fundet i Etiopien til Koelbjergkvinden fra stenalderen – den ældste kvinde fundet i Danmark. De syv livagtige figurer er anatomisk korrekte rekonstruktioner af vores forfædre. De er lavet ud fra den seneste forskning i de knoglefund, som er gjort gennem tiden rundt omkring i verden. 

Så kig dine forfædre i øjnene, mens du bevæger dig frem gennem fortiden. For foden af trappen træder du ind i Oldtids-udstillingerne og her kan du gå på opdagelse i bronzealder, jernalder og vikingetid.

Oprindelsestrappen - trappen til verden

Hvor kommer vi fra, og hvor er vi på vej hen?
På trappen op til det etnografiske udstillingsområde kan du få kulturelle perspektiver på menneskets oprindelse i mødet med tre figurer. Alle af nulevende mennesker fra meget forskellige kulturer og samfund:

Paul Gurrumuruwuy, der er aboriginer fra Yolngu folket i Australien, Galina Ainatgual, der er tjukter fra det nordlige Kamchatka i Sibirien og Stephen Hawking, der er internationalt kendt fysikprofessor fra England. De tre personer præsenterer på trappen hver deres perspektiv på, hvor vi som mennesker kommer fra og hvor vi er på vej hen.

Perspektiver, der naturligt leder videre til museets etnografiske udstilling. For etnografi handler om mennesker, kultur og samfund i hele verden. Ved at møde forskellige perspektiver fra forskellige kulturer kan vi komme til at se verden i nye sammenhænge, både andres verden og vores egen.