Gladiatorens måltid

Figner og brød bevaret under asken i Pompeij

I Moesgaard Museums nye særudstilling Gladiator - Colosseums helte vil publikum kunne se eksempler på, hvad gladiatorerne har spist for at holde sig kampklare.

Efter vulkanudbruddet i Pompeij lå gladiatorernes dagligliv bevaret under asken som et øjebliksbillede. Udover gladiatorhjelme i bronze vil man i udstillingen kunne se tallerkener, kopper, glaskander, pander og gryder af bronze, som skildrer dagliglivet i Pompeji og sågar brød, dadler, figner og kogte retter reflekterer øjeblikket, hvor katastrofen indtraf.

Gladiatorernes kost har været genstand for omfattende forskning og afspejler samme vægtning mellem protein og vegetabilsk føde, som nutidens idrætslæger spekulerer i forud for en atletisk kraftpræstation. Gladiatorerne var slaver og investeringsobjekter, hvis fysiske habitus var af største vigtighed. Lærde livlæger kontrollerede deres sundhedstilstand og fremstillede medicin til heltene. Udstillingen viser en rig samling af lægeudstyr fra Pompeji.

Ligesom kosten havde velværet en væsentlig betydning, hvorfor banketter og lystige middage i selskab med højt agtede kvinder blev arrangeret inden kampene. Kvindesmykker i guld, bronze og ædelsten viser i udstillingen romernes sans for design og kunsthåndværk, ligesom fresker fra husenes vægge giver nærværende indtryk af hverdagslivet.  

Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum fra 22. april - 11. september 2016.