Den sagnomspundne kejser

Historien om den første kejser af Kina er også historien om manden, der for mere end to tusind år siden med hidtil uset brutalitet og kynisme samlede det kinesiske rige og påbegyndte den kinesiske mur.

 

Særudstillingen blev vist 1. april - 30. september 2015

 

Indtil for få årtier siden var Kinas første kejser Qin Shi Huangdi en mytisk og sagnomspunden figur. Men i 1974 gjorde fundet af hans 8000 mand store hær af terrakotta-krigere, heste, vogne og embedsfolk hans person og bedrifter virkelige. Det blev hurtigt klart, at virkeligheden overgik myten. Langt mere end man kunne forestille sig. 

Tidsmæssigt udspiller historien sig på nogenlunde samme tid som Grauballemanden blev ofret i en mose i Danmark - verdens bedst bevarede moselig, der nu er udstillet på Moesgaard Museum.

Moesgaard Museums første særudstilling i den nye udstillingsbygning handlede om Kinas kejser og hans terrakottahær og introducerede et dansk og internationalt publikum for en essentiel epoke i Kinas historie.

Udstillingen blev vist på Moesgaard Museum fra 1. april - 30. september 2015.

Med udgangspunkt i den personlige historie om Kejser Qin Shi Huangdi og hans spektakulære bedrifter var Moesgaard Museums ønske med udstillingen at højne den generelle interesse for kinesisk historie og kultur. For selv om Kejsergraven er en af vor tids mest kendte arkæologiske sensationer, er det kun de færreste, der har et mere indgående kendskab til den dramatiske historie, der ligger bag.

Udstillingen på Moesgaard Museum præsenterede 120 genstande fra gravkomplekset og fra Qin- og Han-dynastiet heraf 10 store terrakottafigurer i form af soldater, embedsfolk og en hest.

Genstandene var specielt udvalgt og sammensat til udstillingen på Moesgaard Museum og kom fra ti forskellige museer i Shanxi provinsen i Kina. Det var Moesgaard Museums egen udstillingstegnestue, der stod for opbygningen af udstillingen, som blev vist i museets 900 m2 store særudstillingslokale.