Mosens ofre

I jernalderen henter man sit råstof – jernet – i mosen. Men mosen er også et helligt sted. En port ind til en anden verden. Gudernes verden.

 

Sammen med eleverne undersøger en af museets formidlere, hvad det vil sige at ofre. Hvorfor gør man det? Kan man sige, at jernalderens mose er en form for stor ønskebrønd? Man ofrer alt i mosen, også levende væsner. Heste, hunde og okser må lade livet på kanten af de hellige vandhuller. Men det er ikke altid nok til at stille guderne tilfredse.

I fortiden bygger man ikke hellige templer i Danmark, som man gør det i Romerriget eller i det Antikke Grækenland. I stedet går man ud i naturen og giver sine ofre på kanten af søer og i moser.

Måske er det sult, som driver folk til at ofre et menneske, måske hærger krig eller sygdom. Eller måske er det en straf for en forbrydelse. Vi vil aldrig få at vide, hvorfor Grauballemanden får skåret halsen over og lagt nøgen i mosen.

Sammen undrer vi os over ofrets betydning, Grauballemandens død og hvilke ofrer vi gør i dag. Tror I, at man kan begynde at ofre mennesker igen i fremtiden?

Dette forløb kan tilpasses følgende varighed og priser.

1 time 600,-

1.5 time 750,-

2 timer 900,-

for en klasse med 25 elever.

Her anbefaler vi forløbet på 1.5 timer.

Kontakt os. Sammen skræddersyr vi et forløb, der passer jer mht. indhold og varighed.

Tidsperiode

Ældre jernalder 500 fvt. – år 1. evt.

Vi anbefaler

Søg yderligere oplysninger om Grauballemanden og hans verden på www.grauballemanden.dk 

Egnet til alle årgange.