MOMU-lørdag med mad og oplevelser

Bliv klogere og spis dig mæt i den lækre buffet til MOMU-lørdag.

 

Vi gentager forårets succes med mad og viden i de smukke omgivelser på Moesgaard Museum. Vi har sammensat et program, hvor du hver lørdag aften efteråret igennem, kan høre et kort oplæg med en af Moesgaard Museums egne eksperter. Du kan blandt andet komme med bag kulisserne på vores nye særudstilling om Egypten, møde den danske høvding på Papua Ny Guinea eller høre nogle af de hemmelige historier fra Moesgaards mørke kroge.

Efter oplægget kan du glæde dig til at smage den spændende buffet, der bliver serveret i museets café. I denne sæson veksler vi mellem forskellige lækre menuer, som vil tage dig med på en kulinarisk opdagelsesrejse. Der er fokus på udsøgte råvarer og økologiske specialiteter. Du kan spise dig mæt i en af disse menuer:

- Verdenskøkkenet
- Nordisk
- Middelhavet
- Forfædre
- Julemenu (kun i december) 

Tag et kig i kalenderen nedenfor, hvor du kan se både oplæg og menu for de enkelte MOMU-lørdage.

Aftenen kan med fordel kombineres med et besøg i Moesgaards flotte udstillinger. MOMU-lørdage i caféen er eksklusiv entrébillet til museets udstillinger.  


Pris pr. person:  2
95 kr. (inkl. kaffe, men excl. øvrige drikkevarer)

 

Køb billet

10% på MOMU-lørdag for årskortholdere

Årskortholdere får 10% rabat på MOMU-lørdage for to billetter pr. aften. Login for at købe billetter med rabat

Vil du have rabat? Køb årskort her

Lørdag aften på Moesgaard.

Kalender

Alle oplæg holdes fra kl. 17.30 – 18.00 i auditoriet på Moesgaard Museum. Maden serveres som buffet i caféen fra kl. 18.00-20.00. 

 

SEPTEMBER 

Lørdag d. 23. september - Myten om de hornede hjelme

Når vi hører ordet 'viking', forestiller de fleste af os en langskægget mand med sværd og en hjelm med horn. Men i virkeligheden er der ikke noget, der tyder på, at vikingerne bar hornede hjelme. Tværtimod, så har nyere kulstof-14 undersøgelser foretaget på de hornede hjelme fra Viksø vist, at hornede hjelme faktisk var et fænomen i bronzealderen i stedet. Så hvor stammer myten om vikingernes hornede hjelme egentlig fra, og hvilke hemmeligheder holder disse hornede hjelme på?

Oplægsholder: Heide W. Nørgaard, Museumsinspektør, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Nordisk - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 30. september - Den danske høvdingesøn i Papua Ny Guinea

På jagt efter de sejltraditioner, der var basis for menneskets spredning over Stillehavet, drog museumsinspektør Anders Emil Rasmussen til afsidesliggende øer i Papua Ny Guinea. Den dokumenterende rolle ændrede sig dog hurtigt til en dyb involvering i de lokales liv, hvorefter Anders blev adopteret søn af høvdingen og siden har tilbragt flere år på øerne. I dette uformelle mini-foredrag fortæller han anekdoter om vilde sejladser på Stillehavet, natlige ritualer med deltagelse af de dødes ånder og konkluderer, at man bedst forstår andres liv ved at blive en del af dem. 

Oplægsholder: Anders Emil Rasmussen, Museumsinspektør, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Verdenskøkkenet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

OKTOBER

Lørdag d. 7. oktober - neandertalernes verden

Hvor meget neandertaler er du? Nok mere end du går og tror. For mere end 40.000 år siden mødte neandertalerne os, Homo sapiens, og disse møder ledte til både børn og kulturel udveksling. Noget tyder altså på, at selvom vi var forskellige, havde vi noget til fælles. Vi kommer omkring den nyeste viden om disse møder mellem ’dem’ og ’os’ og ser nærmere på, hvad de arkæologiske fund fortæller os om de vigtigste forskelle og ligheder i vores levevis. 

Oplægsholder: Trine Kellberg Nielsen, Afdelingsleder arkæologi, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Forfædre - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 14. oktober - Egypten - introduktion til den nye særudstilling

Rejs en aften til oldtidens Egypten med Moesgaards fortællelystne formidler. Denne aften får du en introduktion til den helt nye særudstilling ’Egypten – Besat af livet’. En udstilling, der går tæt på egypternes ritualer og forestillinger om efterlivet i den faraoniske periode cirka 2600 – 700 f.kr.  

Hvorfor omdannede egypterne de døde til mumier? Og hvad var idéen med pyramiderne? Det er ikke alt, der er entydige svar på – men vi lover dig, at du på denne aften bliver klogere på det fascinerende land.

Oplægsholder: Melissa Bertelsen, Formidlingsassistent, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Middelhavet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 21. oktober - Egypten - introduktion til den nye særudstilling

Rejs en aften til oldtidens Egypten med Moesgaards fortællelystne formidler. Denne aften får du en introduktion til den helt nye særudstilling ’Egypten – Besat af livet’. En udstilling, der går tæt på egypternes ritualer og forestillinger om efterlivet i den faraoniske periode cirka 2600 – 700 f.kr.  

Hvorfor omdannede egypterne de døde til mumier? Og hvad var idéen med pyramiderne? Det er ikke alt, der er entydige svar på – men vi lover dig, at du på denne aften bliver meget klogere på det fascinerende land.

Oplægsholder: Melissa Bertelsen, Formidlingsassistent, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Middelhavet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 28. oktober - Barnepræster og levende gudinder i Nepal  

Kan drengebørn være præster? Og kan piger inkarnere gudinder? I Kathmandu-dalen i Nepal er der en lang tradition for, at udvalgte børn har helt afgørende funktioner i det rituelle liv. Det er grundfortællingen i Moesgaard Museums kommende UNESCO-samling, der skal lære danske skolebørn om andre kulturer og andre måder at være i verden på. I dette oplæg kommer du et skridt dybere ind i fortællingen om barnepræsten og den levende gudinde.

Oplægsholder: Ulrik Høj Johnsen, Kurator, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Verdenskøkkenet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

NOVEMBER 

Lørdag d. 4. november - De dødes dag - Dia de los muertos

Dia de los Muertos – De dødes dag – fejres på det, vi i Danmark kender som allehelgensdag. I Mexico er det årets største højtid. Fejringen af denne dag afspejler mexicanernes forhold til livet og døden, og festliggørelsen af døden er meget fremmedartet for os. Der er dans, musik, gøgl, fest og farver på gravene, der er udsmykket efter alle kunstens regler. Det er også dagen, hvor de døde kommer på besøg hos deres familierKom og hør mere om den særlige dag og de traditioner, der følger med. Hvem ved, måske fester de døde også med denne aften?

Oplægsholder: Steffen Dam, Rejseleder, Rejsebureauet Viktors Farmor

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Verdenskøkkenet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

Lørdag d. 11. november - Hestens vilde historie

Bliv klogere på både heste og mennesker, når zooarkæolog Jacob Kveiborg fortæller om hestens fascinerende historie. Gennem hele menneskets historie har heste spillet en central rolle. Blandt andet til landbrug, i krig og til transport. Samspillet mellem menneske og hest er uhyre komplekst, og det er først inden for de seneste år, at der er kommet mere viden om, hvornår hesten er blevet tæmmet af mennesket.   

Oplægsholder: Jacob Kveiborg, Zooarkæolog, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet

Menu: Forfædre - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 18. november - Middelhavskøkkenet dengang og nu

Gennem dette oplæg kan du blive klogere på middelhavskøkkenet, både i antikken og i dag. Middelhavskøkkenet er hyldet over hele verden og bruges ofte som inspiration til en sundere og mere bæredygtig livsstil. Middelhavsdiæten er ligefrem på UNESCO’s verdensarvsliste! I antikken anvendtes eksotiske ingredienser såsom garum (fiskesauce) og bottarga (tørret rogn), og disse smage kan faktisk hjælpe os med spise en mere planterig kost i dag. 

Oplægsholder: Susanne Højlund Pedersen, Afdelingsleder antropologi på Aarhus Universitet og Ole G. Mouritsen, Professor i gastrofysik, Det Danske Gastronomiske Akademi

Tid og sted: Kl. 17.15 - 18.00 i auditoriet

Menu: Middelhavet - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

Lørdag d. 25. november – Spor i fortidens støv 

Støv er ikke bare støv. Det er faktisk der, man finder de mindste spor efter fortidens liv. I dette oplæg kan du få indblik i den del af det arkæologiske arbejde, der foregår bag det største mikroskop på Moesgaard Museum. 

Selv om sporene er så små, at målestoksforholdet angives i mikrometer, har pollen og andre palynomorfer en meget stor betydning i arkæologien. De små plante- og dyrefragmenter er vigtige brikker i det store puslespil, når arkæologerne leder efter fortidens spor. Lyt med og bliv klogere på, hvordan polynolog Renée Enevoldsen bruger kriminaltekniske metoder til at finde svar i arkæologien. Du kommer blandt andet til at høre mere om, hvordan pollen fra Hammerumpigen, Grauballemanden og Ötzi har bidraget til at fortælle historien om deres liv og død, og om, hvordan æg i Tollundemandens mave har givet et særligt indblik i hans sundhedstilstand. 

Oplægsholder: Renée Enevold, Polynolog, Moesgaard Museum 

Tid og sted: Kl. 17.30 - 18.00 i auditoriet.

Menu: Nordisk - klik her for at se menuen

Køb billet

 

 

DECEMBER

Lørdag d. 2. december - Julevæsner

Traditionen tro kommer et væld af Europas julevæsner på besøg på Moesgaard Museum i julen. For en stund bevæger de sig rundt i de dunkle udstillinger, indtil de igen forsvinder ud i vintermørket. Få en præsentation af Gwiazdor, Julebukken, den berygtede Krampus og mange flere. Alle sammen fascinerende væsner fra Europas folklore, der kommer frem i den mørke tid.

Oplægsholder: Mads Kamp, Formidlingsinspektør, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.00 - 17.30 på evolutionstrappen

Menu: Julemenu - klik her for at se menuen. Børn spiser med til halv pris

Køb billet

 

Lørdag d. 9. december - Julevæsner

Traditionen tro kommer et væld af Europas julevæsner på besøg på Moesgaard Museum i julen. For en stund bevæger de sig rundt i de dunkle udstillinger, indtil de igen forsvinder  ud i vintermørket. Få en præsentation af Gwiazdor, Julebukken, den berygtede Krampus og mange flere. Alle sammen fascinerende væsner fra Europas folklore, der kommer frem i den mørke tid.

Oplægsholder: Mads Kamp, Formidlingsinspektør, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.00 - 17.30 på evolutionstrappen

Menu: Julemenu - klik her for at se menuen. Børn spiser med til halv pris

Køb billet

 

Lørdag d. 16. december - Julevæsner

Traditionen tro kommer et væld af Europas julevæsner på besøg på Moesgaard Museum i julen. For en stund bevæger de sig rundt i de dunkle udstillinger, indtil de igen forsvinder  ud i vintermørket. Få en præsentation af Gwiazdor, Julebukken, den berygtede Krampus og mange flere. Alle sammen fascinerende væsner fra Europas folklore, der kommer frem i den mørke tid.

Oplægsholder: Anne-Sofie B. Østergaard, Formidlingsinspektør, Moesgaard Museum

Tid og sted: Kl. 17.00 - 17.30 på evolutionstrappen

Menu: Julemenu - klik her for at se menuen. Børn spiser med til halv pris

Køb billet

 

 

30-60% økologi i caféen på Moesgaard Museum.