Fortællingen om Aarhus’ oprindelse

Historien som spejl på det moderne Aarhus.

 

Billede: Aros år 1000 (rekonstruktion). Modellen bygger dels på Moesgaard Museums udgravninger i midtbyen og dels på viden fra andre vikingetidsbyer som f.eks. Hedeby og Dorestad. 

 

Den historie, der skal trækkes frem på et nyt vikingemuseum, er fortællingen om vikingetidens begyndelse og Aarhus’ oprindelse. Sporene fra byens dannelse for mere end 1000 år siden kan stadig aflæses i midtbyens struktur, gadeforløb og arkæologiske spor. Den oprindelseshistorie sidder i byens DNA, og vi kan se og spejle vikingebyen i den moderne by, vi kender i dag.

Som noget afgørende nyt var Aarhus sammen med Ribe, Hedeby ved Slesvig og Birka i Sverige de første bydannelser i Skandinavien og et udtryk for et samfund i voldsom forandring. Udviklingen af vikingeskibet havde åbnet verden for både eventyr, erobringer, trusler, fremmede kulturelle indtryk samt handel med eksotiske varer over ufatteligt lange afstande.

Vikingerne kaldte byen Aros, der betyder “Ved åens udløb”. Fra begyndelsen var den tænkt som en port mellem det lokale jyske samfund og den store, nyåbnede verden. Handelsfolk og håndværkere fra fjerne steder fik et sted at være, og igennem hele vikingetiden forblev Aros sammen med Ribe og Hedeby de vigtigste kontaktpunkter til omverden i det fremvoksende danske rige.

Store samfundsmæssige forandringer

I løbet af få århundrede forandrede samfundet sig afgørende, og Aros både bidrog og fulgte med. Aarhus i dag er kendetegnet ved dens mangfoldige og internationale befolkning, de mange gennemrejsende, midtbyens handel, byens rolle som vækstcenter i Danmark, havnens betydning, byen som uddannelsescenter og smeltedigel for nye ideer og talenter. Det er alle elementer, der voksede frem i byens tidligste historie og gør fortællingerne om byens oprindelse og identitet relevant i forståelsen af den tid, vi lever i.

Vikingetidsfund og fortidsminder i Aarhus

Der er i gennem årene blevet gjort en række vikingetidsfund i Aarhus, herunder ses et udpluk.

Fund i Aarhus fra vikingetiden.


Udgravninger i Aarhus

I 1960erne gennemførtes banebrydende arkæologiske udgravninger ved Skt. Clemens Torv, et projekt som siden blev kendt kendt som ‘Aarhus Søndervold’, som stadig står som et fyrtårn i dansk arkæologi. Man fandt bl.a. spor efter vikingetidens vold, en plankevej langs volden og et væld af andre fund fra byens oprindelse i vikingetiden, f.eks. fund efter internationalt orienterede håndværkere og handlende. Blandt fundene var også en myrdet mand skjult under gulvet i et hus fra vikingetiden.

Forud for etablering af en attraktion på Bispetorvet vil der skulle udføres arkæologiske udgravninger tæt ved den lokalitet, arkæologerne undersøgte i 1960erne. Det må derfor antages, at fremtidige udgravninger i denne del af Aarhus vil afføde ny viden om Aarhus’ oprindelse i vikingetiden. Man vil givetvis også finde middelalderlige ruiner. Sidstnævnte understøttes af en udgravning udført længere mod øst på Bispetorv i 2009, som udover rige fund fra vikingetid afslørede bygninger, som havde tilhørt domkirken i middelalderen.

En eventuel ny udgravning vil blive udført som et forskningsprojekt af arkæologer og andre forskere fra Moesgaard og Aarhus Universitet. Med afsæt i dette veletablerede og internationalt anerkendte forskningsmiljø vil projektet trække på de nyeste naturvidenskabelige metoder. Projektet må forventes at tiltrække stor opmærksomhed både blandt lokale, nationalt og internationalt. En udgravning i hjertet af vikingernes Aros vil desuden give attraktionen et autentisk element, og mulige fund kan anvendes i attraktionen som on-site-formidling.

 

Moesgaard Museums udstillingsbygning.

Vil du vide mere...

Bliv klogere på tankerne bag et nyt vikingemuseum i Aarhus ved at klikke på linkene herunder:

Viking i verden - vikingernes globale forbindelser

Visioner for et nyt vikingemuseum i hjertet af Aarhus

Fremtidens vikingemuseum