Porten til vikingernes verden
Formidlingen af vikingetiden i et nyt internationalt museum vil tage os med på eksotiske rejser til lande med fremmede religioner, skikke og normer.
Vikingetiden var kendetegnet ved lange sørejser, der førte vikingerne ud i nye verdener. Med deres langskibe skabte de tæt forbundne maritime netværk, som spændte fra kolde arktiske egne i nord, til varme ørkener mod syd, fra forblæste Atlanterhavskyster i vest, til uendelige skove og steppelandskaber i øst. Vikingerne mødte flere udgaver af den kristne verden, shamanistiske forestillinger blandt samiske grupper i nord, slaviske religioner langs floderne mod øst og fjernest en ung og kraftigt ekspanderende islamisk verden.
Under de mange indtryk formede vikingerne mangfoldige mytologiske forestillinger om verdens skabelse og skæbne, de guder og væsner, der rådede i den og om menneskets egen rolle.
Det var en blanding af gamle nordiske forestillinger og nye indtryk fra en verden, der var langt mere varieret og omskiftelig, end nogen havde kunnet forestille sig.
Aarhus opstod som et knudepunkt i vikingernes voksende verden. Den store fortælling i et nyt museum tager derfor afsæt i denne fascinerende oprindelse. Den vil give os et indtryk af, hvad det var for et verdensbillede, der formede sig gennem samkvem med de mange globale forbindelser og kontakter. Den vil tage os tæt på livet i Aros, hvor skibe landede med fremmede folk og varer fra alle hjørner af vikingernes verden: hvalrostand fra Grønland, sølv fra Mellemøsten, perler fra Indien og silke fra Kina.

Vil du vide mere...
Bliv klogere på tankerne bag et nyt vikingemuseum i Aarhus ved at klikke på linkene herunder:
Visioner for et nyt Vikingemuseum i hjertet af Aarhus
Fortællingen om Aarhus' oprindelse