Liv Langberg

I regn og slud må arkæologen ud. Mød Liv, der har været ansat på Moesgaard i knapt et år, men allerede har været med til at udgrave en særegen gravplads fra bronzealderen.

 

Liv er arkæolog, og selvom hun er ansat på Moesgaard, så foregår hendes arbejdsdage oftere med arbejdshandskerne på og graveskeen i den danske muld end på selve museet. 

Hendes opgave er nemlig at registrere og undersøge de fortidsminder og fund, der kommer frem i jorden under arkæologiske undersøgelser. Det arkæologiske arbejde er med til at give den viden, der ligger til grund for forskellige udstillinger på museet. Derudover bidrager det til den samlede viden om forhistoriens Danmark.

I efteråret 2022 er Liv og hendes kolleger i gang med en udgravning i Hadsten. Her skal de undersøge et område på 6,1 hektar for oldtidsfund, da Favrskov Kommune har byggeplaner på grunden. Moesgaard har nemlig det arkæologiske ansvar for Favrskov, Aarhus og Samsø kommune. Som Liv siger:

 

”Der er rigtig meget jord, der skal vendes, og meget der skal graves.”

 

Indtil videre har de udgravet over 14.000 stolpehuller i jorden, der stammer fra bebyggelse fra yngre jernalder (400-800 e.kr.). Fundene bidrager til, at arkæologerne kan kortlægge, hvordan fortidens østjyder har placeret deres byer.

 

”Det fedeste ved det, jeg laver, er det der med at have fingrene i noget, der er så gammelt, og stå og finde ud af, hvad det egentligt er, vi har med at gøre. Det er ret fedt at stå med noget gammelt, som man er den første der har set i et par tusind år.”

 

Denne formiddag er en mild efterårsdag med blå himmel og en efterårssol, der hænger lavt over horisonten. Liv fortæller dog, at arkæologerne også er i gang på dage med både regn, slud og frost, selvom det ikke altid gavner det detaljerede gravearbejde. Det har hun dog en ret praktisk tilgang til: ”Det giver bøvl, men det tager vi med”.

For Liv har interessen for arkæologi altid været en del af hendes liv, blandt andet fordi hendes far er arkæolog. Op til at hun selv skulle vælge uddannelse, voksede interessen for feltet. Når Liv taler om forhistoriske bebyggelser og jordfæstegrave bliver tonen ekstra ivrig. Derfor er det vigtigt at kunne dele engagementet med fagfæller:

 

”Jeg synes, at man skal tage med herfra, at det er et fagligt stærkt miljø. Der er rigtig mange funktioner og personer, som er stærke i deres felter, som gør det her museum ret unikt.”

 

Hun oplever, at miljøet på Moesgaards styrker medarbejdernes egne fagligheder. I hendes eget felt sker der meget, og hun får mulighed for at tage del i store og spændende udgravninger. For eksempel da hun i foråret var med til at udgrave 22 uåbnede urnegrave fra bronzealderen. Det er ikke noget, der sker hver dag som arkæolog, og det får kaffen i den midlertidige skurvogn, som de holder til i på udgravninger, til at smage ekstra godt.