Peter Berthelsen

Mød Peter, der bruger sin kreativitet til at formidle fortiden på nye måder.

 

Peter flyttede for snart 10 år siden med sin familie fra København til Aarhus for at blive udstillingsdesigner på Moesgaard.

Han havde på forhånd skrevet sit kandidatprojekt på Designskolen i samarbejde med museet et par år forinden, og da muligheden bød sig for at arbejde på udstillingstegnestuen på Moesgaard, var der ikke langt fra tanke til handling.

Udstillingstegnestuens hovedopgave er at formidle al den viden om fortiden, som arkæologerne, antropologerne, historikerne og andre indsamler, sådan at det bliver levende og spændende for publikum. Tegnestuen er med helt fra den første ide til en ny udstilling og frem til udstillingen bliver åbnet for publikum. Derfor designer de udstillinger, der både består af fortidsfund, men også digitale installationer, miniaturelandskaber, animationer og hvad de ellers kan finde på, for at få formidlet alle de gode, mørke, daglige og mystiske historier, som fortiden er skruet sammen af. 

 

”Mit fokusområde som udstillingsdesigner spænder fra det indledende konceptuelle niveau og helt frem til selve produktionen af det endelige udstillingsdesign – i mit tilfælde de digitale installationer og fortællinger i udstillingen. Denne proces indeholder både at udtænke dem, skrive manuskript, få form på dem, og også hvis der er noget, der skal animeres eller filmes og så videre”

 

Som udstillingsdesigner er der brug for at tænke nyt og have en kreativ tilgang til formidling, og for Peter er det faktisk det bedste ved jobbet:

 

”Jeg er enormt glad for, at jeg får lov til at lege inden for mit felt. Jeg får lov til at udvikle og tænke helt nyt. Og så selvfølgelig at følge det til dørs. Se det blive bygget og blive til noget. Det er ikke bare en teoretisk øvelse, - nej vi bygger det faktisk. Det er ret fedt at være med fra start og helt frem til fødslen, om man vil.”

 

Når man spørger Peter, hvorfor det lige var Moesgaard, der fangede hans faglige interesse, er motivationen helt klar; Moesgaard var på det tidspunkt ved at opføre den nye museumsbygning, og planen var på mange måder at ville noget nyt – også inden for den museale formidling. Derfor udvikles og produceres vores udstillinger også fra bunden, og det er ikke altid den letteste løsning, men for Peter er der ingen tvivl om at den fremgangsmåde er den rigtige vej frem og essentielt for den måde, hvorpå Moesgaard opererer.

Peter understreger, hvordan udstillingerne bliver stablet på benene gennem et samarbejde mellem mange forskellige mennesker og evner:

 

”Sådan en udstilling er jo et gesamtkunstwerk. Det er en fælles opgave, hvor vi er rigtig mange on and off, der sammen skaber udstillingen.”

 

Netop de forskellige fagligheder, som skal til for at skabe en udstilling og et museum som Moesgaard, er noget af det, som Peter lægger vægt på, hvis han skulle forklare en ny medarbejder om Moesgaard:

 

”Altså vær åben over for mange fagligheder, for Moesgaard er et stort sted, og vi arbejder allesammen sammen. Til gengæld, så sigter vi også mod et fælles mål, der er meget stort. Og det er jo en belønning i sig selv, kan man sige.”