Arkæologer hædret

Arkæologer fra Moesgaard og Aarhus Universitet hædret for pionerindsats

Publiceret: 24. januar 2018 

HKH Kronprinsen af Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, har hædret fire danske arkæologer fra Moesgaard Museum og Aarhus Universitets ekspedition til Abu Dhabi (1958-72) i sit palads i Emiratet Abu Dhabi.

De fire arkæologer er Jan Kock, Jens Aarup Jensen, Jens Vellev og Jørgen Lund.

Hædringen foregik i det fornemme Sea Palace ved en såkaldt barza ceremoni. Den Danske Ambassadør i Abu Dhabi, Merete Juhl, deltog også i den officielle ceremoni sammen med afdelingsleder for orientalsk arkæologi på Moesgaard Museum, Steffen Terp Laursen.

55 år siden sidst

Kronprinsen ønskede at hædre de danske arkæologer for deres pionerindsats under ekspeditionerne til den Arabiske Golf udsendt 1958-1972 af Moesgaard Museum og Aarhus Universitet. For flere af arkæologerne var det over 55 år siden, de sidst havde besøgt Abu Dhabi, og mange af de opdagelser, de gjorde dengang, er i dag på UNESCOs liste over verdenskulturarv.   

For 60 år siden drog arkæologer under ledelse af Moesgaards direktør, professor P.V. Glob til den lille ørkenstat Abu Dhabi i den Arabiske Golf. Glob og kollegaen Geoffrey Bibby havde i årene inden gjort store opdagelser i østaten Bahrain.

Det kom emiren af Abu Dhabi for øre, hvordan de eventyrlystne forskere fra Aarhus i midten af 1950erne havde lokaliseret det legendariske oldtidsland Dilmun til Bahrain. Emiren inviterede derfor straks Aarhus ekspeditionen til også at udforske sit eget land i håbet om, at tilsvarende opdagelser kunne gøres her.

Resultaterne af udgravningerne i Abu Dhabi indfriede meget hurtigt Emirens og arkæologernes vildeste drømme, og snart kunne ekspeditionen sensationelt proklamere, at Dilmunrigets legendariske nabo Magan for 4500 år havde haft sit centrum i Emiratet.

Samarbejde mellem museum og universitet

Ekspeditionen til den Arabiske Golf, der opstod som et samarbejde mellem museum og universitet i Aarhus, kom til at omfatte landene Bahrain, Kuwait, Qatar, Saudi Arabien, De forenede Arabiske Emirater og Oman.

I Abu Dhabi var perioden, hvor feltarbejdet stod på, kendetegnet ved nogle af de mest omfattende samfundsomvæltninger noget land endnu har set. Med opdagelsen af olie og den enorme rigdom, der fulgte, gik landet på få årtier fra at være et stille samfund i verdens udkant til et blomstrende økonomisk centrum med skyskrabere, paladser og sportsvogne på snart alle gadehjørner.

Om de fire arkæologer

Jørgen Lund, født 1942, deltog i feltarbejde i Abu Dhabi i 1962/63, 1964 og 1965, pensioneret lektor på Aarhus Universitet, Institut for forhistorisk arkæologi med speciale i nordeuropæisk jernalder. Medudgraver af Umm an-Nar 1962/63, 1964, Hili Grand Tomb 1964, 1965 og gravene på Jebel Hafit 1963.

Dr. Jens Vellev, født 1945, deltog i feltarbejde i Abu Dhabi i 1969 og 1970, pensioneret lektor på Aarhus Universitet, Institut for forhistorisk arkæologi med speciale i europæisk middelalder og renæssance. Medudgraver af grav og tårn ved Hili 1969, 1970, og gravene på Qarn bint Saud 1970.

Jan Kock, født i 1944, deltog i feltarbejde i Abu Dhabi i 1969 og 1970, pensioneret lektor på Aarhus Universitet, Institut for forhistorisk arkæologi med speciale i europæisk middelalder og renæssance. Medudgraver af grav og tårn ved Hili 1969, 1970, og gravene på Qarn bint Saud 1970.

Jens Aarup Jensen, født i 1938, deltog i feltarbejde in Abu Dhabi i 1962/63, pensioneret museuminspektør på Ringkøbing Museum. Medudgraver af Umm an-Nar 1962/63 og gravene på Jebel Hafit 1963.

 

Foto: Arkæologerne og deres kolleger fra Abu Dhabi samlet for foden af Jebel Hafit, bjerget hvor danskerne opdagede Magan civilisationen. Foto Moesgaard Museum.

Foto: Delegationen fra Moesgaard Museum og Aarhus Universitet i Abu Dhabi. Fra venstre Jan Kock, Jørgen Lund, Steffen Terp Laursen, Jens Aarup Jensen og Jens Vellev. Foto Moesgaard Museum.

Foto: Arkæologerne Jan Kock og Jørgen Lund genser for første gang i over 50 år det runde gravanlæg ”Hili Grand Tomb,” de var med til at udgrave i deres ungdom. Den monumentale grav er ca. 4300 år gammel og optaget på Unescos liste over verdenskulturarv. Foto Moesgaard Museum.

Foto: Den danske udgravningsleder Karen Frifelt hilser HH Sheikh Zayed velkommen til Hili udgravningen i 1969.

Foto: Lederne af Moesgaard Museums og Aarhus Universitets ekspedition til den Arabiske Golf, P.V. Glob (højre) og Geoffrey Bibby (venstre) på ørkenøen Umm an-Nar i 1959.