Besøg monumentet Høj Stene
Moesgaard Museum har rekonstrueret Høj Stene – et af Nordeuropas største gravmonumenter fra jernalderen. Gravmonumentet kan opleves ved Gudenåen ved Vejerslev.
Publiceret: 1. september 2020
Høj Stene er et genfundet gravmonument, som er formet som et skib – en såkaldt skibssætning. Stedet nævnes allerede i optegnelser fra 1600-tallet, men en del af gravmonumentets sten blev med tiden fjernet, og den præcise beliggenhed gik i glemmebogen.
Guldfund fra jernalderen
Inden for de senere år har arkæologer fra Moesgaard Museum genfundet stedet, hvor skibssætningen har ligget. Det skete ved hjælp af en slags radarapparater, der kunne påvise, hvor skibssætningens sten havde stået, og resultaterne blev bekræftet af arkæologiske undersøgelser på stedet.
I midten af skibssætningen har arkæologerne fundet guld, der viser, at monumentet har været brugt til et begravelsesritual for en særlig magtfuld person – muligvis en konge eller dronning – der på det tidspunkt regerede i det centrale Jylland.
Det meste af guldet er smeltet, fordi det har været udsat for meget høj varme på et ligbål, men mindre guldstykker er bevaret. På enkelte stykker er der en ornamentik, som viser, at begravelsen har fundet sted i den senere del af jernalderen omkring år 600.
Genopdag det spektakulære monument
Nu er det igen muligt at besøge monumentet, da Moesgaard Museum har rekonstrueret skibssætningen med 2-4 meter høje sten placeret i en 80 meter lang spidsoval formation. Stenene blev rejst i løbet af september 2020.
Webdok om Høj Stene
Få den fantastiske historie om Høj Stene smukt fortalt gennem tekst, billeder og videoer.
Sådan finder du Høj Stene
Vil du besøge Høj Stene, kan du finde parkeringspladser ved Kongensbro ved Gudenåen. Herfra kan du vandre på Trækstien langs Gudenåen, indtil monumentet dukker op på din højre hånd.
Bemærk at hunde ikke må medtages på Trækstien.
A.P. Møller Fonden har støttet projektet
“Det er svært at forstå, hvor stort det her monument er uden en rekonstruktion. Så vi er utroligt glade for, at vi med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har fået mulighed for at rekonstruere skibssætningen. Det sikrer, at dette enestående stykke af Danmarkshistorien bliver formidlet til de forhåbentlig mange besøgende og bevaret for eftertiden. Når først stenene står der i over to meters højde i en skibsformation, så tror jeg, vi vil blive overrasket over, hvor imponerende dette monument i virkeligheden har været,” siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.
Håb om turistmagnet i kommunen
I Favrskov Kommune glæder man sig over rekonstruktionen af monumentet og etablerer i forbindelse med åbningen stiadgang, sørger for pr-materialer og skiltning til det, der kan blive en vigtig turistattraktion i kommunen.
”Genskabelsen af Høj Stene er helt enestående og har potentiale til virkelig at sætte Vejerslev og Gudenåen på Danmarkskortet. Der skal lyde en stor tak til Niels Due Jensen fra Ormstrup Gods, der ejer jorden. Han har gjort det muligt at rekonstruere monumentet på sin oprindelige placering, og jeg håber, at besøgende fra nær og fjern vil få en storslået oplevelse her. En oplevelse, der på samme tid rummer natur, kultur og historie.” siger Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune.
Såvel de arkæologiske og geologiske undersøgelser som rekonstruktionen af monumentet er sket med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Læs mere om Høj Stene
Fund ved Gudenåen er måske Jyllands ældste kongegrav
Hør podcast om Vejerslev
Vil du høre mere om fundet ved Vejerslev? Hør arkæolog Lars Krants Larsen
fra Moesgaard Museum fortæller historien om det enorme monument i programmet 'Åsteder - Fortællinger fra Gudenåen'.