Syv procent færre besøgende i 2020

Populær Pompeji udstilling og flot sommer hjalp på et hårdt år med Corona restriktioner og nedlukninger

Publiceret: 5. januar 2021   

Et 2020 i Coronaens tegn har været et vanskeligt år for mange. Også for landets museer. Moesgaard Museum kom igennem to hårde nedlukninger i 2020 med en nedgang i besøgstallet på syv procent. Et resultat som museets direktør Mads Kähler Holst efter omstændighederne er tilfreds med.

”2020 har for Moesgaard som for alle andre været et svært år. Samlet set har vi været lukket ned i over tre måneder. Et fald på syv procent i besøgstallet på museet i Højbjerg må derfor siges at være et tilfredsstillende resultat set i det lys. Det skyldes bl.a., at vi har haft en meget populær særudstilling om Pompeji og et rigtig flot publikumsbesøg i sommer. Samtidig lykkedes det os at få forlænget Pompeji udstillingen efter nedlukningen i foråret og det var til stor glæde for vores gæster. Desværre er vi nu igen hårdt ramt af en nedlukning midt i en højsæson, som en særudstillingsperiode er for os. Den seneste nedlukning ramte netop, som vi i havde åbnet vores nye særudstilling om neandertalere i midten af november. Udstillingen nåede kun at være åben i under en måned, så det er en situation, der desværre virkelig kan mærkes hos os,” siger direktør Mads Kähler Holst.

Moesgaard Museum omfatter udover udstillingsbygningen i Højbjerg ved Aarhus, også Vikingemuseet i Aarhus, Samsø Museum og Odder Museum. Alle besøgsstederne har oplevet nedgang i antallet af gæster i 2020.

I 2020 var der i alt 309.101 besøgende på Moesgaard Museum i Højbjerg, heraf besøgte 259.182 museets udstillinger. I alt havde hele Moesgaard Museum inkl. Vikingemuseet, Samsø Museum og Odder Museum 349.639 besøgende, hvoraf 297.063 besøgte museernes udstillinger.

Moesgaard registrerer både antallet af gæster, der kommer på museerne i forbindelse med aktiviteter, møder, foredrag eller besøger cafe eller butik, og antallet af gæster, der besøger udstillingerne.

Moesgaard Museum i Højbjerg åbnede 17. november endnu en stor særudstilling, Neandertaler – I mammutjægernes land. Men som alle landets øvrige museer er Moesgaard Museum i øjeblikket igen lukket på grund af Coronarestriktionerne. Særudstillingen står dog klar, når museet får mulighed for at åbne dørene for besøgende. Udstillingen om neandertalerne og deres møde med det moderne menneske, homo sapiens, vil efter planen kunne ses frem til 1. august i år.