Foredrag: Lad børnene være

Ny bog giver et historisk perspektiv på forældrerollen. Mød bogens forfatter til foredrag 14. juni på Moesgaard Museum

Foredrag: Lad børnene være – en håndsrækning til maste forældre onsdag 14. juni kl. 19.00 – 20.30 i auditoriet på Moesgaard Museum


Forældre har igennem årtier fået at vide, at de skal gøre mere for deres børn, de skal engagere sig i børnenes liv, investere sig i fælles aktiviteter, være til stede og lytte aktivt til børnene og være opmærksomme på, hvis børnene viser tegn på mistrivsel. Vi er kort sagt blevet hyperfokuserede på vores børn og har kronisk dårlig samvittighed over alligevel ikke at gøre det godt nok. Men samtidig får vi at vide, at dette fokus på børnene netop forårsager mistrivsel. Hvordan er vi endt i denne paradoksale situation – og hvordan kommer vi videre?  

Løsningen er at holde op. Lade børnene være. Sende dem ud på egen hånd. Hvis de får lov, lærer børnene lige så meget af deres omgivelser som af deres forældre. De er nemlig fra tidernes morgen forprogrammeret til leg og imitation og til at udvikle sig. Det slår antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen til lyd for i sin nye bog Børnevælde – en håndsrækning til maste forældre.

Mød ham til foredrag på Moesgaard Museum onsdag 14. juni og tag med på en rejse ind i kernefamilien og forældreskabet. Rejsen går fra stenalderen til jæger-samler-kulturer og stiller skarpt på, hvordan vi som forældre er blevet underlagt en forestilling om, at barnets tarv varetages bedst inden for den arena, som vi kalder kernefamilien og hvordan den forestilling præger vores liv på godt og ondt. 

Vi har et slægtskab med mere end 10.000 generationer af Homo Sapiens. Vores forfædre kunne tilpasse sig uberørte afkroge af kloden og opfostre børn, som skulle klare mange ting på egen hånd, trives og overleve, og det kan give os rig inspiration til at løfte forældreopgaven på en ny måde i dag. 

Henrik Hvenegaard Mikkelsen er antropolog, ph.d., og fra juni 2023 ansat som indholdsudvikler på Moesgaard Museum. Han har tidligere bl.a. skrevet En historie om mennesket sammen med Rane Willerslev.

Arrangementet er en del af litteraturfestivalen LiteraturXchange, som foregår fra 8.- 18. juni i Aarhus. 

Foredrag 14. juni 2023 kl. 19.00 – 20.30

Auditoriet, Moesgaard Museum, Moesgaard Allé 15, 8270 Højbjerg 

Pris: 150 kr. (Klub Moesgaard medlemmer får 50 kr. i rabat) 

Køb billet her