Dronning Margrethe og arkæologien

BILLEDTEKST: H.M. Dronningen på udgravning ved San Giovenale i Italien i slutningen af 1950'erne. Foto: Carl-Eric Östenberg, Nordiska museet.

Siden barndomsårene har Dronningen interesseret sig for arkæologi, og hendes engagement har i høj grad været befordrende for den folkelige bevågenhed, dansk arkæologi gennem generationer har levet højt på, og som også har haft betydning for, at så mange amatørarkæologer har meldt sig under fanerne. 

Dronning Margrethe kan se tilbage på et liv, hvor den store interesse for fortiden og arkæologien er forblevet usvækket. Dronning Margrethe har undervejs været på et utal af udgravninger i ind- og udland, først som aktiv arkæolog, siden som dybt interesseret besøgende.

Med bidrag fra nogle af de mange mennesker, som Dronning Margrethe undervejs har mødt, igennem en lang række både private og mere kendte fotografier tager vi med Dronningen rundt i arkæologiens verden og på Moesgaard Museum. Fra hun som ung prinsesse, ansporet af barnepigens levende fortælling, blev vakt for arkæologien, over studietiden i bl.a. Aarhus, til de talrige udgravninger i Danmark og som protektor for Moesgaard Museum siden 2005.

Læs mere...

 

Dronning Margrethe og arkæologien

På denne hjemmeside kan du se billeder og tekster fra bogen "Dronning Margrethe og arkæologien", som blev udgivet af Moesgaard Museum og Nationalmuseet i forbindelse med Hendes Majestæt Dronning Margrethe II's 70-års fødselsdag.

Bogen blev udgivet i 2010 på Gads Forlag og kan købes på Moesgaard Museum. 

Dronning Margrethe fortæller

I anledningen af 70-års fødselsdagen viste Moesgaard Museum i 2010 udstillingen "Dronning Margrethe og arkæologien", hvor Dronnning Margrethe indtalte flere beretninger fra udgravninger, hun har deltaget i og besøgt. Beretningerne blev formidlet i audioguides på udstillingen, og i anledning af tronskiftet genåbner vi her dele af den gamle udstilling virtuelt.