Arkæologiens ’Oscar’ til Pauline Asingh

Arkæolog Pauline Asingh modtager Erik Westerby-prisen

Moesgaard Museums ledende udstillingsudvikler og arkæolog Pauline Asingh modtager i år den fineste anerkendelse inden for arkæologien – Erik Westerby-prisen – for sin enestående og mangeårige formidlingsindsats ved museet. 

 

Publiceret: 20. april 2023   

Den største pris inden for arkæologi i Danmark, den prestigefyldte Erik Westerby-prisen, går i år til Pauline Asingh, der er arkæolog og ledende udstillingsudvikler på Moesgaard Museum. Med prisen følger 100.000 kroner som anerkendelse for hendes enestående indsats inden for især formidling af arkæologi.

Jeg er meget beæret og taknemmelig, og så er jeg især glad for, at prisen denne gang gives for formidlingen af forhistorien, for den er lige så vigtig som forskningen. Genstandene ligger jo og hopper i montrerne for at fortælle historier om fortidens mennesker, og det er så vigtigt, at de fortællinger er tilgængelige for mange og ikke kun en lille elite af fagfolk og andre nørder. Fortiden tilhører jo os alle,” siger Pauline Asingh.

Prisen overrækkes på Nationalmuseet 9. maj af Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet og formand for Erik Westerby-fondet.

Pauline Asingh har været enormt dygtig til at formidle arkæologien på en nyskabende måde med fængslende fortællinger om fortidens mennesker, som er relevant og interessant for både børn og voksne. Det har medført anmelderros og international hæder, og det er fuldt fortjent, at hun nu modtager Erik Westerby-prisen for sin store indsats for dansk arkæologi,” siger Rane Willerslev.

Arkæolog med fokus på formidling

Pauline Asingh har foretaget arkæologiske udgravninger for en lang række museer og været involveret i videnskabelige undersøgelser af bl.a. Grauballemanden, men det er i formidlingen, at hun har sat de mest afgørende aftryk inden for dansk arkæologi.

Først som medproducer og medvirkende ved TV-udsendelser om arkæologi for DR i 1998-2002, og siden 2006 som leder for udviklingen af nye udstillingskoncepter på Moesgaard Museum, hvilket har transformeret museets udstillinger, herunder en række anmelderroste særudstillinger, hvoraf den seneste er RUS – Vikinger i Øst.

Det medførte, at Moesgaard Museum i 2019 blev hædret med specialprisen ved uddelingen af Museum of the Year Award – den ældste og mest prestigefyldte museumspris i Europa. I begrundelsen lød det, at museets ”eksperimenterende tilgang” og ”fængslende formidling af menneskets mangfoldighed i tid og rum” var en ”underholdende, fornøjelig og inspirerende oplevelse for besøgende i alle aldre”.