Da danerne blev født

UDSOLGT Foredrag 10. maj på Moesgaard - historiker Kasper H. Andersen fortæller om danerne og det danske riges oprindelse

Publiceret: 25. april 2023   

Moesgaard Museums aktuelle særudstilling Ud af kaos handler om folkevandringstiden, der er perioden fra ca. 300-600 e.Kr. mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden. Med udgangspunkt i særudstillingen og sin egen forskning fortæller historiker Kasper H. Andersen onsdag 10. maj kl. 19 på Moesgaard Museum om, hvordan danerne og det danske riges oprindelse skal findes i folkevandringstidens kaos.

Folkevandringstiden medførte ustabilitet og store omvæltninger i Europa, men ud af kaos opstod en ny orden. Det mægtige romerske imperium sank langsomt i grus, og nye germanske riger opstod. Nogle forsvandt hurtigt igen fra det historiske landkort, andre fik fast fodfæste og udviklede sig til egentlige kongedømmer, som via en lang og snørklet proces blev til de nationalstater, vi kender i dag. Det gælder bl.a. anglerne i England, frankerne i Frankrig og danerne i Danmark.

Herhjemme har vi ikke haft blik for den enorme betydning, som folkevandringstidens kaos havde for etableringen af danerne og det danske rige. Men som man kan se i Moesgaards særudstilling Ud af Kaos var Norden også en del af folkevandringstiden.

 

Kasper H. Andersen forsker i vikingetid og middelalder og han er bl.a. kendt for sin deltagelse i DR TV's dokumentarserier: Gåden om Danmarks første Konge og Gåden om Odin.

 

Foredraget 10. maj foregår i auditoriet på Moesgaard Museum fra kl. 19.00 - 20.30.

Billetter skal købes på forhånd i museets webshop - køb billet her 

Pris 150 kr. Medlemmer af Klub Moesgaard får 50 kr. i rabat - pris 100 kr.