Foredrag i foråret

Kom til spændende foredrag med Folkeuniversitetet

Kom til spændende foredrag på Moesgaard i løbet af foråret om bl.a. Danmarks tidlige historie og om romernes færden på Middelhavet. Foredragene er et samarbejde mellem Moesgaard Museum og Folkeuniversitetet.

Medlemmer af Klub Moesgaard kan helt eksklusivt få rabat ved at logge ind på Moesgaards webshop – klik her

 

Øvrige tilmeldinger sker under de enkelte foredrag.

Mare Nostrum! Romerne og Middelhavet

Romernes historie er Middelhavets historie. Den rige senator bar en toga farvet med udtræk af havsnegle, og den fattige proletar på Roms gader sultede, hvis kornforsyningen over havet udeblev. Havet var en kilde til magt, rigdom og luksus men også et farligt sted, hvor menneskeliv og store formuer på et øjeblik kunne forsvinde i dybet.

Oldtidens romere var fascinerede af havet, men frygtede samtidig havets fordærvende indflydelse og foragtede de søfolk og fískere, der havde havet som arbejdsplads. Intetsteds træder romernes komplicerede forhold til havet tydeligere frem end ved Napolibugten. Her havde den rige overklasse deres villaer og deres fiskedamme i strandkanten, her ankom de store kornskibe fra Egypten, og her lå Romerrigets største flådebase, hvorfra matroserne i år 79 blev vidne til Vesuvs udbrud.

Hør Tønnes Bekker-Nielsen, Syddansk Universitet, fortælle om romerne og Middelhavet denne aften på Moesgaard Museum, der netop nu viser særudstillingen 'På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum'. Aftenen slutter af med samtale mellem Tønnes Bekker-Nielsen og museets direktør Mads Kähler Holst.

Dato: Onsdag 22. januar 2020
Tidsrum: kl. 19.00-20.45
Sted: Auditoriet, Moesgaard Museum
Pris: 160 kr. / 80 kr. for Klub Moesgaard-medlemmer
Oplægsholdere: Tønnes Bekker-Nielsen og Mads Kähler Holst

TILMELD

Familielivet i Vesuvbyerne

Da Vesuv gik i udbrud i år 79 og forseglede byerne Pompeji og Herkulanum for eftertiden, blev der også bevaret et øjebliksbillede af hverdagslivet i de romerske byer. Forældre, børn og slaver afspejles i de store fornemme huse med fantastiske vægmalerier, der afbilder religiøse handlinger, hverdagsscener og portrætter af beboerne. Og utallige indskrifter og graffiti vidner om hverdagens små og store problemer for byernes indbyggere.

Gravpladserne uden for byens porte fortæller os om en høj børnedødelighed og den gennemsnitlige levealder i det daværende samfund. Helt tæt på et udsnit af Herkulanums befolkning kom arkæologerne, da de i 1980’erne udgravede skibshusene ved havnefronten og fandt skeletter af omkring 300 individer i alle aldre. Dette gav en unik mulighed for at studere ernæring, sygdomme og sundhed anno 79.

Hør Birte Poulsen, Aarhus Universitet, og Jesper Carlsen, Syddansk Universitet, fortælle om familie- og bylivet i byerne for foden af Vesuv denne aften på Moesgaard Museum, der netop nu viser særudstillingen 'På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum'. 

Dato: Onsdag 19. februar 2020
Tidsrum: kl. 19.00-20.45
Sted: Auditoriet, Moesgaard Museum
Pris: 160 kr. / 80 kr. for Klub Moesgaard-medlemmer
Oplægsholdere: Jesper Carlsen og Birte Poulsen

TILMELD

 

Fra stenalder til middelalder – Danmarks tidlige historie

Tag med på en rejse gennem Danmarks historie fra stenalderen over bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder. Hvem var de mennesker, som bosatte sig på det land, vi i dag kalder Danmark? Hvordan udviklede vores samfund sig fra jægerstenalder til bondestenalder med bosættelser? Hvilke store begivenheder og opfindelser var med til at skabe det Danmark, vi kender?

Seks forskere opruller Danmarks historie fra år 13000 f.v.t. til år 1536 og giver deres bud på, hvilke begivenheder og udviklinger der er afgørende at kende til for at forstå, hvorfor Danmark ser ud, som det gør i dag. Hør om rensdyrjægere, de første bønder, moselig, hærgende vikinger, store kirkebyggerier, blodige borgerkrige og blomstrende hofkultur igennem kultur- og socialhistoriske forandringer, og kom et spadestik dybere ned i første del af den lange historie om vores lille land.

Datoer: 11. marts, 18. marts, 1. april, 15. april, 22. april, 6. maj
Tidsrum: kl. 17.30-19.15
Sted: Auditoriet, Moesgaard Museum
Pris: 860 kr. / 360 kr. for Klub Moesgaard-medlemmer
Oplægsholdere:
Peter Moe Astrup, ph.d., arkæolog, Moesgaard Museum
Niels Nørkjær Johannsen, lektor i arkæologi, Aarhus Universitet
Lise Frost, museumsinspektør, Moesgaard Museum
Xenia Pauli Jensen, seniorforsker, Moesgaard Museum
Søren Michael Sindbæk, professor i middelalderarkæologi, Aarhus Universitet
Jette Linaa, Museumsinspektør og adjungeret lektor, Moesgaard Museum/Aarhus Universitet

TILMELD

Middelalderens objekter og genstande

Middelalderen betragtes ofte som en stagnerende og 'mørk' tid i Europas historie, men middelalderen skal ses i et helt andet lys. En civilisation funderet på kristendommen blev spredt til hele Europa. Vores verdensdel blev ikke blot civiliseret, men Europa fik trods krige og sygdom mulighed for at udvikle sig til en så stærk teknologisk, økonomisk, vidensmæssig og militær enhed, at man med varierende lande i spidsen kunne erobre og dominere resten af verden i de næste 500 år. Grundlaget blev lagt for de byer, stater, idéer og det Europa, vi kender i dag.

Dato: Onsdag 15. maj 2020
Tidsrum: kl. 17.30 - 19.15
Sted: Auditoriet, Moesgaard Museum
Oplægsholder: Jette Linaa, ph.d., kurartor på middelalderudstillingen, Moesgaard Museum

TILMELD