Har du været artig i år?

Genopdag den oprindelige jól og mød 10 af julens mørke væsener på Moesgaard Museum.

De første tre lørdage i december kan du blive klogere på julens oprindelse. Ti julevæsener, kendt fra tusinder års europæisk julemytologi, vil vandre omkring i museets udstillinger og sprede (u)hygge. Det vil være din opgave at møde dem med mod og indsamle oplysninger om deres særlige kendetegn, som de kun måske afslører.

Moesgaard Museum viser den oprindelige og fantastiske jul

Yule, Géol, Jól, Yuletide – kært barn har mange navne, og selve begrebet jul er langt ældre end vores kendskab til jesusbarnet. Selvom gaver og god mad altid har været vigtige begreber i julen, byder december måned også på andre fænomener og væsener.

I december er solen kun på himlen i ganske kort tid og natten er dobbelt så lang som dagen, hvilket betyder, at portene til de andre verdener står åben. Julevæsener fra nær og fjern besøger os i ly af mørket, og de vil gøre både gode og frygtelige gerninger. Det gælder om at tage sine forholdsregler og føje julens væsener, og her kommer traditioner, gaver og ikke mindst artighed ind i billedet.

På Moesgaard Museum vises den oprindelige jul – råt for usødet. Du vil aldrig se på julebukken, luciabruden og julemanden på samme måde igen, når du kommer til at kende den rigtige historie bag deres karakterer – og karakterbrister.

Praktiske oplysninger

Du kan gå på opdagelse efter julevæsener i museets udstillinger lørdag 1. december, lørdag 8. december og lørdag 15. december. For at deltage i arrangementet skal man have billet til museet. Husk, at børn til og med 18 år har gratis adgang.

Program for lørdagene

12.00

Ti julevæsener slippes fri i museets udstillinger

12.00-15.30

Du får udleveret et karakterkort i billetsalget. På kortet kan du notere væsenernes særlige kendetegn. Se dig godt for. De kan være overalt.

15.30

Julevæsenerne samles ved museets centrale trappe og bliver beskrevet én for én

16.00

Julevæsenerne forlader i samlet flok museet og bevæger sig fra museets lys ud i mørket

Uhyggelige – men søde væsener

Julevæsenerne vil bestå af skuespillere iført håndsyede dragter. Julevæsenerne vil være uhyggelige, men de vil alle have et glimt øjet. Har du små børn, eller har du en sart sjæl? Så bør du overveje, om denne begivenhed er for dig. Læs mere om de 10 væsener og se billeder i linkene herunder.