En dag med krampus...

... og andre juletraditioner.

Julen nærmer sig med hastige skridt og med den alle de juletraditioner, vi insisterer på at gentage år efter år. Men hvor kommer traditionerne egentlig fra?

Onsdag 4. december kigger vi nærmere på nogle af dem - også nogle af dem, der stammer fra udlandet, f.eks. Krampus-traditionen. Kom ud på Moesgaard og bliv klogere på julen.

Dokumentarfilm om Krampus

Magiske, gamle vintertraditioner er mere populære end nogensinde før. I Østrig er 'Krampuslaufen' - Krampusløb - et tilløbsstykke for især de unge, hvis lyst til at klæde sig ud og holde traditionerne i hævd er enorm. I den anledning viser vi onsdag 4. december filmen 'Gruss vom Krampus' i museets auditorium.

Dokumentarfilmen 'Gruss vom Krampus' - Hilsen fra Krampus - giver et indblik i kulturarven, udviklingen af traditionen og den glødende entusiasme omkring Krampustraditionen blandt unge østrigere.

Efter filmfremvisningen vil der være mulighed for at stille spørgsmål om Krampusfilmen og -tradtionen til filmens instruktør, Gabriele Neudecker, og Ingrid Weydemann, ekspert i Krampustraditioner, fra Salzburg i Østrig.

Hvornår: 4. december kl. 18.30-20.30
Hvor: Auditoriet på Moesgaard Museum
Pris: Gratis, men kræver billet
Bestil billet fremvisningen her

MOMU Talk: Jul før Jesus?

Kristendommen har forsynet os med adventskranse, julestjerner og julemanden, men stikker velkendte juletraditioner dybere end som så? Det undersøger Sara Heil Jensen og Ingrid Weydemann til MOMU Talk på Moesgaard.

Millioner af kristne kloden over fejrer jul i december, og mange går i kirke før eller efter festlighederne. Foruden dette ritual har kristendommen forsynet os med adventskranse, julestjerner, luciabrude og en anden vigtig hovedperson, nemlig Sankt Nikolaus, bedre kendt som julemanden.

Disse personer og ritualer er dog tit kun et tyndt lag fernis ovenpå Europas ældgamle mytologier. Gemt i folkemindesamlinger, eventyr, bagværk og parader lever de i bedste velgående, og udgør en tæt beslægtet gruppe af fortællinger og væsner.

Fra det gamle Rom til vikingernes Jöl har man på forbløffende identisk vis håndteret tiden omkring årets korteste dage og bekæmpet mørket med mad og gaver.

Om oplægsholderne
Sara Heil Jensen er arkæolog og projektleder af julevæsner på Moesgaard Museum. Ingrid Weydemann er direktør for Museum Fronfeste, Salzburg Østrig og ekspert i Krampuskulturen i Østrig.

Hvornår:  4. december kl. 16.30-17.00
Hvor: Museumscaféen