Publiceret: 11. juli 2019
På Moesgaard Museum jubler arkæologerne i disse dage, fordi Bahrains gravhøje netop er blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Gravhøjene blev officielt optaget på Verdens Kulturarvs komitéens 43. årsmøde, som afholdes i Aserbajdsjans hovedstad Baku.
Moesgaard Museum og Aarhus Universitet har siden 1953 udforsket Bahrains unikke bronzealdergravpladser, der engang talte henved 76.000 høje. Moesgaards videnskabelige satsning har blandt andet resulteret i flere bøger om gravhøjene.
Begejstring på Moesgaard Museum
Museumsinspektør og leder af orientalsk arkæologi på Moesgaard, Steffen Terp Laursen, er begejstret for, at gravhøjene og Dilmuns kongegravplads nu er kommet på listen over verdens kulturarv.
”Det er kæmpestort og fantastisk, at både kongegravene og de titusinder af gravhøje endeligt opnår en anerkendelse og beskyttelse, der rækker langt ud over Bahrain og Danmarks grænser. Højene udgør et enestående skatkammer af viden om bronzealderen i regionen mellem de store verdenscivilisationer Mesopotamien (nuværende Irak og Syrien) og Indus (nuværende Indien og Pakistan),” siger Steffen Terp Laursen.
Han har siden 2010 foretaget udgravninger i Kongehøjene ved landsbyen A’ali på Bahrain og har udgivet en omfattende afhandling om højene.
65 år med udgravninger i Bahrain
Det var netop Bahrains gravhøje, som i 1953 fik Moesgaard Museum og Aarhus Universitet til under ledelse af Professor P.V. Glob at starte ekspeditioner til den Arabiske Gulf. Gravhøjene er opført af indbyggerne i bronzealderkongedømmet Dilmun, hvis mægtige herskere fra omkring år 2000 f.Kr. kontrollerede søhandlen mellem Indien og Mellemøsten. Professor P.V. Glob og T. G. Bibby begyndte allerede i 1954 udgravninger af gravhøjene sideløbende med udgravninger af byer og templer.
UNESCO-anerkendelse giver beskyttelse
Siden 2007 har Moesgaard Museum i samarbejde med Bahrains kulturministerium fokuseret på videnskabelige udgravninger af gravhøjene. Gravhøjene har indtil nu været stærkt truede.
Omkring år 1960 var der stadig 76.000 bevarede gravhøje i Bahrain og i dag er der under 12.000 tilbage.
”Derfor er det i sidste øjeblik, at det fantastiske fænomen opnår den beskyttelse, der følger med optagelse på UNESCOs liste over verdens kulturarv,” siger Steffen Terp Laursen.
Publikationer:
The Burial Mounds of Bahrain - af Flemming Højlund
The Royal Mounds of A' ali in Bahrain - af Steffen Terp Laursen
For yderligere information kontakt:
Steffen Terp Laursen
Afdelingsleder, ph.d.
stl@moesgaardmuseum.dk
M: 2344 6513