Krigergrav fra vikingetiden fundet i Aarhus

Arkæologer fra Moesgaard Museum har gjort et længe ventet fund af en gravlagt vikingekriger på en byggeplads ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus.

Publiceret: 19. december 2018 

Gennem mere end 100 år har der været gisnet om, hvor vikingerne fra Aarhus gravlagde deres døde og nu er der langt om længe fundet en grav. Arkæologer fra Moesgaard Museum har netop udgravet et område på en byggeplads ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus og er her stødt på en krigergrav fra vikingetiden.

Det er et længe ventet fund, for indtil nu har der ikke været fundet en eneste egentlig vikingetidsgrav i Aarhus. Der er kun gjort sporadiske fund, hvor der ikke har været tale om en normal gravlægning.

Moesgaard Museum har hele tiden haft et vagtsomt øje mod de omfattende ombygninger af det gamle hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus. Særligt har man været på udkig efter den forsvundne middelalderlige sognekirke Vor Frue, der ikke må forveksles med den nuværende Vor Frue kirke, som hed Skt. Nikolai i middelalderen.

Gennem tiden er der i hele lokalområdet fundet mange grave i forbindelse med anlægsarbejder, men kirken har man aldrig kunnet finde. Gennem de sidste par uger har udgravningens arkæologer i Mølleparken gravet et utal af søgegrøfter i jagten på kirken, men uden held. Kun én grav er det blevet til. Da graven ligger helt isoleret fra tidligere fundne grave, var tanken, at det kunne være en henrettet, der var blevet gravlagt uden for kirkegårdsmuren. Spændende nok, men alligevel lidt tamt, når man som arkæolog nu har sat næsen op efter en forsvunden kirke fra middelalderen.

Tirsdag 18. december blev graven udgravet med henblik på at frigive området til bygherre, da der er store pladsproblemer på den travle byggeplads. Og pludselig dukkede der en krigergrav op til arkæologernes store begejstring.

”Der er ingen tvivl om, at det er tale om en kriger fra vikingetiden gravlagt med skjold og økse,” siger arkæolog fra Moesgaard Museum, Mogens Høegsberg.

”Han er den første egentlige gravlagte vi har fra vikingetidens Aarhus. De to andre kendte er ikke begravet på normal vis. Den ene person må være blevet myrdet og derefter kulet ned under gulvet i en værkstedshytte. Ham kan man se i Vikingemuseet under Nordea-banken ved Domkirken i Aarhus. Den anden har vi kun fundet hovedet af. Det har voldsomme og formentligt dødelige hugskader i kraniet og er på et tidspunkt, efter at det er skeletteret, kastet i en brønd i Rosensgade. Men nu har vi altså en kriger,” siger Mogens Høegsberg.

Biblioteksparken A/S, der er bygherre i Mølleparken i Aarhus, finder også fundet spændende, selv om det også giver anledning til en smule bekymring.

 ”Hvis der er noget en bygherre frygter, er det uforudsete hændelser, der kan forsinke og fordyre byggeriet. Men vi har en rigtig god dialog med folkene fra Moesgaard Museum og indtil videre er forsinkelserne heldigvis beskedne”, siger Jens Winther, der er partner i Biblioteksparken A/S.

Der har gennem tiden være mange bud på, hvor gravpladsen eller gravpladserne i Vikingetidens Aarhus kunne have være placeret. Den nordlige del af Mejlgade har været foreslået lige som området omkring Aarhus Domkirke, men intet har været sikkert.

Derfor bringer fundet i Mølleparken en helt ny brik i spil om de tidligste tider af Aarhus bys historie og vil helt sikkert give arkæologerne noget at tænke over i julen.