Mumie vises i ny udstilling

Steppekriger fra Mongoliet vises med alt sit udstyr i ny særudstilling

Publiceret: 14. juni 2018 

OBS. Særudstillingen 'På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader' kan ikke længere opleves på Moesgaard Museum.

I Moesgaards særudstilling 'På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader' kommer museets gæster til at kunne stå ansigt til kranie med en mumie, som måske har været en af Djengis Khans krigere.

En nærmere undersøgelse af mumien efter den ankom til Moesgaard fra universitetet i Ulaanbataar i Mongoliet har  afsløret, at den har to snoede hårlokker på hver side af kraniet og det vurderer de eksperter, som har fulgt mumien fra Mongoliet til Moesgaard, er tegn på, at personen har haft en frisure, som var typisk for krigere på Djengis Khans tid. 

Mumien er lånt hjem til udstillingen fra universitetet i Ulaan Bataar og den vurderes at være fra 1100-1300 årene. Den er først fundet i 2016 og har ikke været hverken konserveret eller udstillet før. Mens mumien er på Moesgaard håber museets konservatorer at få tilladelse til at udføre en række nærmere undersøgelser af mumien, så man kan komme tættere på, hvilket levet liv, der ligger bag.

Steppekrigeren, som man formoder mumien har været, blev begravet i en trækiste for mere end 800 år siden i 'Altai Hagt bjergene i den vestlige del af Mongoliet. Han ligger i en udhulet træstamme foret med et filttæppe og har været fuldt påklædt med silkekjortel og klædedragt, læderstøvler med filtforing og pelshue. Hans sadel, stigbøjler, bue, pilekogger med pile, trætallerkener og læderposer med proviant er lagt med i kisten til efterlivet. 

Det tørre og kolde klima i bjergene har bevaret både steppekrigeren og kisten i bemærkelsesværdig god stand. 

Mumien, kisten og udstyret kan ses i udstillingen, som vises indtil 7. april 2019.

Moesgaards konservatorer havde inden udstillingen åbnede travlt med at rense og gøre mumien klar til fremvisning. Det kan du se mere om i linket herunder fra TV 2 Østjylland.

 

Mongolsk mumie på Moesgaard, Nyhedsudsendelse fra TV2 østjylland: Torsdag 14. jun. 2018 - kl. 19.30