Intet varer evigt – heller ikke på Moesgaard

Munke på besøg i bededagsferien skal fjerne buddhistisk sandmandala

Nepalesiske munke udfører ritual og fjerner mandala

Moesgaard får igen besøg af buddhistiske munke, som i februar skabte en sandmandala på museet. Søndag den 19. maj fjerner munkene sandmandalaen igen og udfører et buddhistisk ritual.

Programmet - søndag den 19. maj

• 11.00 starter ritualet med bøn ved mandalaen.
  • 12.00 fejer munkene sandet fra mandalaen sammen og går ud på museets tag, hvor de vil kaste noget af sandet ud. Efterfølgende går munkene i procession til Moesgård Strand i en form for gående meditation og besøgende er velkomne til at gå med. Ved stranden vil en symbolsk mængde af sandet fra mandalaen blive drysset ud i havet.
  • 14.00-14.30 forventes processionen at være tilbage på museet.

I ritualet deltager tre buddhistiske munke fra det nepalesiske kloster, Pema Ts'al Monastic Institute: lama Khenpo Pema Wangdak, abbed Khenpo Jampa Dhakpa Gurung og lama Tashi Wangyal Bista.

Det buddhistiske ritual og afslutningen af sandmandalaen sker i forbindelse med udstillingen Forgængelighedens Museum, der har sidste åbningsdag søndag 19. maj.

Arrangementet er gratis, men det kræver entrébillet at se udstillingen og mandalaen.

Meditation på Moesgaard

Meditationer på museet - fredag, lørdag og søndag

I løbet af Storebededagsferien er der mulighed for at nyde en pause med nærvær, når Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet kommer på besøg på Moesgaard Museum og holder en række meditationsseancer i udstillingernes pauserum, der giver plads til ro og fordybelse.

Der er meditationer fredag 17. maj og lørdag 18. begge dage kl. 13.30, 14.30 og 15.30, og søndag 19. maj kl. 13.30 og 14.30.

En meditation varer 30 minutter, og det koster 20 kr. (+entrébillet) at deltage. Børn u. 18 år har gratis entré til museet, men skal købe billet til meditationerne.

Køb billetter til meditationerne

Foredrag med buddhistisk munk

Lørdag 18. maj kl. 11.00 – 12.00 er der foredrag i museets auditorium med lama Khenpo Pema Wangdak, der er en kendt tibetansk lama, som bl.a. har grundlagt klosteret Pema Ts'al Monastic Institute i Nepal. Han er nu bosat i New York og har holdt flere foredrag for FN.

Khenpo Pema Wangdak vil fortælle om buddhisternes forhold til forgængelighed, og hvorfor det kan være et værdifuldt begreb for alle uanset religion. Der er mulighed for at stille spørgsmål efter foredraget.

Cameron David Warner, lektor og forskningsprogramleder for antropologi på Aarhus Universitet, vil være ordstyrer for arrangementet, der foregår på engelsk.

Det koster 50 kr. at deltage.

Køb billetter til foredraget

Cameron Warner fortæller om ritualet