Oplev Merkurpassagen på Moesgaard

En lille bitte solformørkelse er på vej, og du kan opleve den på taget af museet sammen med astronomer fra Aarhus Universitet

Det er den lille planet Merkur, der mandag 11. november i timerne fra 13:35 og indtil solnedgang langsomt passerer ind foran solskiven. Merkur fylder så lidt i forhold til Solen, så de kan ikke kaldes en rigtig solformørkelse. Det er en merkurpassage, eller en transit.

Det, man vil kunne opleve i astronomernes kikkerter, er en lille helt sort plet, som langsomt bevæger sig ind over Solen, samtidig med, at Solen synker ned imod trætoppene i sydvest.

Merkur er så lille, så man ikke kan få øje på den med det blotte øje foran solskiven, og selv med de fine specialkikkerter er det ikke nogen let opgave. Astronomerne bruger helt sikre filtre og teleskoper.

Denne form for ’planet-jagt’ er i den grad en spidskompetence på Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet. Her modtager forskerne hele tiden målinger fra teleskoper på Jorden og i rummet. Målingerne bliver bearbejdet og tilpasset, og sendes så ud til alverdens forskere, som er med i jagten på exoplaneter og mere viden om stjernernes natur. Denne mandag eftermiddag kommer også nogle af universitetets egne planetjægere og fortæller om arbejdet og hjælper med at få øje på den lille sorte plet.

Prøv det ikke at få øje på Merkur derhjemme – uden det rette udstyr kan det give uoprettelige øjenskader i form af smeltede pletter inde i øjet!

Dato: 11. november kl. ca. 13:35-16:00.
Det er gratis at deltage.

Medbring varmt tøj, gode støvler og eventuelt et tæppe. Astronomerne fra Aarhus Universitet kommer med solkikkerter

Du kan opleve merkurpassagen fra taget af museet, hvis der er skyfrit om eftermiddagen. Astronomerne er på plads fra klokken 13.00 mandag den 11. november 2019. Vi forbeholder os ret til at aflyse i overskyet vejr!

Merkurpassager er ret så sjældne, så alene derfor er det værd at lægge vejen forbi museet. Passagerne forekommer i gennemsnit 12 gange hvert århundrede, og med det danske vejr, og det i tankerne, at det helst skal ske i dagtimerne, når Solen er på himlen, så er det en sjælden oplevelse. Sidst, det skete, var 9. maj 2016, og næste gang bliver 13. november 2032 fra klokken 7:41 til 12:07.