Dagbog fra Østen

Rejsebeskrivelse fra Mongoliet

Publiceret: 12. august 2019 

Lige nu er en gruppe eventyrlystne mennesker i Mongoliet med rejseledere fra Moesgaard Museum. Rejsen er et samarbejde mellem rejsearrangøren Cultours og museet.

Her kan du læse en beretning fra første del af turen fra rejselederne, Lars Krants og Camilla Bjarnø, Moesgaard Museum:

"Endelig er vi i Mongoliet efter en ekstra tur-retur til Beijing, som følge af et umådeligt skybrud over Mongoliets hovedstad Ulaanbaatar, der forhindrede flyet i at lande. Mongoliet har ellers igennem en del år været ramt af tørke, men denne sommer har de endelig fået vand – og på ankomstdagen i lidt vel rigelige mængder.

Friske efter en god nats søvn på hotellet får vi en rundvisning på Nationalmuseet. De ældste tiders stenalder og bronzealder har måttet vige pladsen for en særudstilling med pragtgenstande fra Indre Mongoliet (Indre Mongoliet ligger i Kina, og her bor omkring 5 millioner mongoler og altså næsten 2 millioner mere end i Mongoliet). Vi hører om de mange steppeimperier fra Xiongnu (muligvis dét steppeimperium, der siden angriber Europa under anførelse af Attila) til Djengis Khans Mongolske Imperium (1206-1370). Vi beundrer de fantastiske folkedragter, som er om muligt endnu flottere end dragterne i Nationalmuseets samling.

Så går turen over stepperne til Kharkhorin – stedet for det Mongolske Imperies hovedstad Karakorum, der blev etableret under Ögedei Khan (Djengis Khans tredje søn og efterfølger, der var stor-khan fra 1229-1241).

Vi bor i en ger-lejr lige udenfor oldtidsbyen og kan allerede fra tidlig morgen besøge museet, der udover en række fantastiske fund også har en glimrende grundplan, der visualisere den pulserende og kosmopolitiske handelsby, som Karakorum var i 12-1300-årene. Efter museet besøger vi Erdene Zuu klosteret, Mongoliets ældste kloster opført i 1580’erne, sandsynligvis på fundamentet af stor-khanernes palads.  

Om muligt mere imponerende end Karakorum er Uigurernes gamle hovedstad Khar Balgas (745-840) – Den Sorte By. Paladset og dets ringmure er fantastisk velbevarede, og byen uden for paladset strækker sig over et umådeligt område. Imponerende.

De endeløse irgrønne stepper under den azurblå himmel skal opleves og kan kun vanskeligt formidles gennem ord og billeder. Duften af steppernes urter og stilheden kun afbrudt af rovfuglenes skrig … nej, jeg opgiver. Det SKAL opleves!

Nu skal vi videre til det vestligste Mongoliet hvor ørnejægere og kazakker holder til. Vi skal ud i ødemarken og se mumier og oldtidsminder af helt enestående karakter. Fortsættelse følger når vi igen kommer tilbage, og vi igen får netadgang."