Moesgaards kulturhistoriske rejse til Cypern 2019

En gruppe eventyrlystne mennesker er netop hjemvendt fra Cypern med rejseledere fra Moesgaard Museum. Rejsen er et samarbejde mellem rejsearrangøren Cultours og museet.

Publiceret: 17. oktober 2019 

Her kan du læse en beretning fra turen af rejselederne, Lise Frost og Lars Krants, Moesgaard Museum:

Vejret var fantastisk og sammenholdt med den fortrinlige mad og den gode lokale vin kunne det næsten ikke gå galt. Vi kom godt rundt på øen i løbet af den uge rejsen varede, både på Sydcypern og til det af Tyrkiet okkuperede nordlige Cypern, hvor vi så en lang række monumenter, der er på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Der var som sædvanligt lagt i ovnen til en særdeles interessant tur.

Romerske mosaiker og Erik Ejegods grav

Første dag gik til Troodos-bjergene, hvor man har nogle små kirker med enestående velbevarede fresker fra middelalderen. Kirkerne er dekorerede fra gulv til loft, og det er næsten som at træde ind i et smykkeskrin. Freskerne illustrerer scener fra Kristi liv, lokale helgener osv.

Næste dag gik til Pafos. På vejen så vi Johanniternes borg Kolossi, inden vi fortsatte til Kongernes grave, som er en imponerende nekropol fra 3. århundrede f.Kr. med enestående rige gravgaver. Herefter gik turen til stedet, hvor Erik Ejegod muligvis er begravet, og vi sluttede af i den arkæologiske park, hvor der er nogle mageløse romerske mosaikker.

Besøg i ukendt mine og fascinerende oldtidsbyer

Cypern er kendt for sin kobberproduktion, og vi besøgte den eneste bevarede oldtidsmine på Cypern. Den lå så afsides, at selv de lokale ikke kendte til dens eksistens. Vi blev guidet rundt af en charmerende lokal geolog, der arbejder på at sikre fortidsmindet for eftertiden.

Efter nogle dage på sydøen krydsede vi demarkationslinjen og kørte mod nord. Her besøgte vi en sand række af arkæologiske perler. Første stop var oldtidsbyen Enkomi, der var en meget stor og rig by i bronzealderen.

Herefter gik turen til Salamis, hvor der er rester af romerske badeanlæg, et teater, Zeustempel og oldtidskirker. Vi sluttede af i middelalderbyen Famagusta med verdens bedst bevarede venetianske fæstningsanlæg og en sand perlerække middelalderlige bygninger og ruiner.

I korsfarernes fodspor

Sidste dag besøgte vi korsfarerborgen Skt. Hilarion, der nærmest klamrer sig til Kyrenia-bjergenes takkede tinder. Det er en strabadserende tur til borgens øverste tårn, men det er anstrengelserne værd for udsigten er uden sidestykke.

Vil du med Moesgaard og Cultours på tur?

Hvis der er interesse for det, vil museet lave nok en tur til dejlige Cypern. Kontakt gerne Cultours for oplysninger om fremtidige rejser på rejser@cultours.dk eller telfon: 8610 8605.