Robot tegner helleristninger

Højteknologi og helleristninger forenes på Moesgaard Museum i løbet af sommeren.

Publiceret: 16. juli 2019 

En robot tegnede i starten af juli kopier af 3000 år gamle helleristninger fra bronzealderen på Moesgaard Museums tag og i landskabet omkring museet.

For at kunne optegne helleristningerne så nøjagtigt som muligt, benyttede museet moderne robotteknologi. Robotfirmaet, Intelligent Marking, som til dagligt laver robotter til optegning af fodboldbaner, tog udfordringen op, selvom museets tag hælder 10 grader mere end en plan fodboldbane.

Malerobotten med indbygget GPS-teknologi har nu realiseret de samme figurer, som mennesker for over 3000 år siden mejslede i sten – nu blot sprøjtemalet på græs i en helt anden målestok.

Video af robotten i aktion

Se de fantastiske droneoptagelser af robotten, som optegner en kopi af helleristninger, der forestiller en jæger og en hjort.

 

Hvorfor tegne helleristninger på taget?

På Moesgaards tag og græsarealer gengiver vi fortidens budskaber ved at male et udvalg af bronzealderens helleristninger. Bronzealdermennesket lavede dem under samme sol og himmel og ved samme hav og kyst, hvor vi lever i dag. Helleristningerne forestiller skibe, soltegn, heste og krigere. Billederne giver fortiden nyt liv i både landskabet og i vores bevidsthed.

Det særlige fokus på bronzealderen hænger sammen med, at besøgende sommeren over kan deltage i flere aktiviteter på Moesgaard Museum, der relaterer sig til bronzealderens soldyrkelse og solritualer. Disse ritualer har man bl.a. fået kendskab til gennem helleristningerne. 

Hvad er helleristninger?

Bronzealderens mennesker huggede tegninger i sten – stentegninger, vi i dag
kalder helleristninger. De mere end 3000 år gamle motiver findes på klipper i hele Skandinavien som ekkoer fra en fjern fortid. Men var helleristningerne fortællinger, myter, gudebilleder eller bare snapshots af det, bronzealdermennesket så? Vi ved det ikke, men vi inviterer jer til at gætte med.

Vil du vide mere om robotten?

På Intelligent Markings website kan du læse mere om robotten, som kan optegne fodboldbaner.

Besøg Intelligent Markings website