Skovmøllen fik nyt vandhjul

Moesgaard Museum er i gang med en omfattende restaurering af den gamle skovmølle. Arbejdet har stået på siden efteråret 2022, og i dag ankom det nye vandhjul endelig til montering.

Det er den erfarne møllebygger Villy Ravn fra Fredericia, der har bygget det helt nye hjul i eg- og lærketræ, mens Moesgaards egne håndværkere har restaureret mur- og bindingsværk.

Skovmøllen har som den eneste tilbageværende vandmølle i Danmark et overfaldshjul. Det vil sige, at den får sit vand fra en fremskudt malekarm, sådan som det blev almindeligt i slutningen af 1700-tallet.

Den møllebygning, der står ved Skovmøllen i dag, er oprindelig opført i 1798 men blev kraftigt ombygget i 1852.

Møllen og møllegården rummer væsentlige kulturhistoriske og arkitektoniske værdier og fremstår i store træk som i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den stadig var i drift af møllens sidste forpagter.

 

Vandhjulet monteres.

Den nyrestaurerede mølle skal kombineres med Moesgaard Museums evne til at formidle historien engageret og i øjenhøjde med publikum. Besøgende skal både se de store hjul og maskineriet køre. De skal høre de fremmede lyde, mærke vibrationerne i bygningen og de anderledes dufte af korn og træ i møllen.

På broloftet vil man i sikker afstand kunne betragte de store tandhjul arbejde mens frivillige fra Moesgaard Møllelaug vil forklare om arbejdet og om korn, mel og mølleri generelt.

Den nyrestaurerede skovmølle forventes at åbne for publikum i løbet af efteråret 2023.

 Montering af møllehjul.