Små møbler med en stor historie

En stor samling miniaturemøbler viser, hvordan nutidens møbeldesign hviler på en årtusinder gammel designtradition fra oldtidens Egypten. Møblerne kan ses på Moesgaard Museum som en del af særudstillingen ’Egypten – Besat af livet’

Både i livet og i efterlivet omgav de gamle faraoer i Egypten sig med luksusgenstande blandt andet kostbare møbler. En del af dem kan man nu studere i Moesgaards særudstilling om Egypten, hvor en stor samling af små møbelkopier indgår som en del af museets fortælling om de gamle egypteres forestillinger om efterlivet.

De små møbler er tro kopier af møbler, som de gamle egyptiske konger fik med sig i graven. Miniaturemøblerne er skabt af arkitekt og forhenværende lektor ved Kunstakademiets Arkitektskole i København, Dan Svarth, som har rejst rundt i hele verden for at besøge museer, hvor han har kunnet komme til at se de egyptiske møbler. Dan Svarth har lavet omkring 100 modeller af de møbelfund, som er gjort i egyptiske kongegrave. Møblerne har han studeret på museerne, tegnet af, og derefter minutiøst bygget med nøjagtige detaljer i modelstørrelsen 1:5 i sit værksted i København. 

Møbler har været en del af den egyptiske kultur helt tilbage til det, som kaldes Gamle Rige, som er perioden omkring 2686-2150 f.Kr

Møbler, der fortsat inspirerer

I dag er det næsten umuligt at forestille sig et design, der kan holde i tusinder af år. Og så alligevel. Flere af dansk designs absolutte klassikere er inspireret af møbler fra det oldgamle Egypten. Et eksempel er Finn Juhls Egypterstol. Stolen tager bl.a. udgangspunkt i de gamle egyptiske designprincipper og har været et hyldet designikon siden første fremvisning i 1949. Et andet eksempel er Ole Wanschers egyptiske foldestol, som er genfortolket ud fra et 3400 år gammelt egyptisk gravfund.  

Arven efter de gamle egyptere rækker altså ind i nutiden og når man besøger Moesgaards aktuelle særudstilling om Egypten, kan man se, hvordan mange af de nøjagtige kopier af de gamle egypteres møbler, der minder om nutidens populære møbelklassikere. Så når vi priser dansk møbeldesign for at være noget helt særligt, er en del af historien også, at mange af de originale danske designikoner hviler på en arv fra de gamle faraoer og deres hang til at omgive sig med luksus og lækre møbler både i livet og i efterlivet. 

Moesgaard Museums udstilling Egypten – besat af livet fortæller om det antikke Egypten og giver et indblik i de egyptiske efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer bl.a. balsamering og gravlæggelse med alt det kostbare udstyr blandt andet møbler, som hører til, når man skal fortsætte sit luksuriøse liv i efterlivet.

Særudstillingen Egypten – besat af livet kan ses frem til 18. august 2024 på Moesgaard Museum.

 

Vil du vide mere...

Her finder du mere viden om de møbelfund, som er gjort i egyptiske kongegrave, og kan også se en samling af Dan Svarths modelmøbler. Læs mere om de små møbler med de store historier ved at klikke nedenfor:

Original eller inspireret af?

Fra symbolik til komfort

Materialer, der er en farao værdig

Holdbart håndværk

Små møbler, fantastiske fortællinger

Møbelfund fra de egyptiske kongegrave

Om særudstillingen

Læs mere om 'Egypten – Besat af livet´

Kom på guidet tur særudstillingen