Halvædelsten fra Kuwait

3500 år gammelt værksted fundet

Publiceret: 18. januar 2017. 

Arkæologer fra Moesgaard Museum har på en lille ø ud for Kuwaits kyst fundet et værksted, hvor man for 3500 år siden fremstillede smykker af halvædelsten fra Indien og Pakistan.

Øen Failaka i Kuwait var fra 2100 f.Kr. støttepunkt for handelen til de store byer i Mesopotamien, det nuværende Iraq. Det var først og fremmest kobber fra Omans bjerge, der fyldte skibenes lastrum, men omkring 1700 f.Kr. begyndte billig kobber fra Cypern at udkonkurrere leverancerne fra Oman, og det førte til kollaps af den kultur, som havde levet højt på søhandelen igennem den Persiske Golf. Templer og byer blev forladt, kongernes grave plyndret, og folk spændte livremmen ind.

Et århundrede senere, omkring 1600 f.Kr., kom der igen gang i skibsfarten gennem Golfen, og velstanden bredte sig. På Failaka, hvor Moesgaard Museum graver på niende år, har man afdækket et hus, hvor blokke af halvædelsten, såsom karneol og jasper, ligger på gulvene. Man har brugt disse materialer til at fremstille perler og fint dekorerede seglsten, som købmændene brugte til at forsegle deres handelsbreve og forsendelser.

Udforskningen af ørkenøen Failaka er en del af Moesgaard Museums internationale satsning på belysning af handel og kulturudveksling mellem øst og vest i bronzealderen.