Tag med i kølvandet på rusvikingerne

Hør om vikingernes rejse til øst, når Moesgaard Museum inviterer til foredrag med Pauline Asingh, der er hovedansvarlig for museets udstillinger, og domprovst Thomas Frank, der selv har foretaget rejser af de østlige floder. Det er 11. maj kl. 19.00 i museets auditorium.

Thomas Frank, der til daglig er domprovst i Viborg, roede i 2017 fra Strada Ladoga i Rusland via Dneprfloden til Konstantinopel ved Sortehavet i en håndbygget båd lavet efter vikingernes bådbygningstradition. I 2021 tog han turen fra samme begyndelsessted ad Volgafloden til Det Kaspiske Hav. Båden, som han foretog rejserne i, indgår i Moesgaards aktuelle særudstilling ’RUS – vikinger i øst’. 

Thomas Frank vil ud fra sine ekspeditioner fortælle om vikingernes eventyr i øst, og om de rejser og udfordringer, som vikingerne under navnet rus mødte på floderne mod Konstantinopel og Bagdad. Hvad skulle der til for at nå så langt, og hvilke udfordringer stod de overfor på floderne og i mødet med fremmede kulturer? Ved floderne, der løb ud i Østersøen, stiftede de bl.a. bekendtskab med bådbygningstraditioner, som muliggjorde rejserne, og som Thomas Frank har brugt til at bygge sin båd. På Moesgaards hjemmeside kan man se videoer fra Thomas Franks rejse i 2021.

Pauline Asingh vil fortælle om rusvikingernes handelsstationer langs floderne, om etableringen af rusriget med centrum i Kyiv og om udstillingens tilblivelse. Pauline Asingh har været indholdsansvarlig for særudstillingen om rusvikingerne.

Praktiske oplysninger

EKSTRA FOREDRAG
Dato og tid: onsdag 17. august kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person (årskortholdere: 75 kr./person)
KØB BILLET


Dato og tid: onsdag 11. maj kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person (årskortholdere: 75 kr./person)

UDSOLGT