Tillykke til H.M. Dronning Margrethe II

Moesgaard Museum ønsker stort tillykke med de 80 år til Hendes Majestæt Dronningen.

Publiceret: 16. april 2020  

Danmarks Dronning fylder 80 år torsdag 16. april. Moesgaard Museum flager i dagens anledning og sender et varmt og hjerteligt tillykke til museets protektor.

Hendes Majestæt Dronningen var allerede i barndoms- og ungdomsårene levende interesseret i arkæologi. Som 12-årig besøgte Prinsessen Moesgaard Museums udgravninger af våbenofferfundet i Illerup Ådal, og havde for første gang en graveske i hånden. Siden fulgte studietiden i Aarhus 1961-62, hvor Prinsessen ikke mindst interesserede sig for forelæsninger i arkæologi ved professor Ole Klindt-Jensen, der også var direktør for museet. Studietiden blev afsluttet med, at Prinsessen over længere tid deltog i Klindt-Jensens udgravninger på Bornholm, hvor hun indgik på lige fod med alle andre deltagere, og hvor hun tydeligvis var i sit rette element.

Under opholdet i Aarhus havde Prinsesse Margrethe med stor interesse fulgt forberedelserne til museets udflytning fra byen og ud til Moesgaard, og det var naturligvis Prinsessen, der ”klippede snoren”, da Moesgaard Museum en herlig septemberdag i 1970 slog dørene op for publikum.

Lige siden har Hendes Majestæt været en hyppig gæst på Moesgaard både ved udstillingsåbninger, ved indvielsen af den nye museumsbygning i 2014 og helt privat som begejstret og vidende arkæolog på utallige af Moesgaard Museums udgravninger, og Dronningen har i mange år været museets protektor.

Hendes Majestæts engagement har i høj grad været befordrende for den folkelige bevågenhed, dansk arkæologi gennem generationer har levet højt på, og som også har haft betydning for, at så mange amatørarkæologer har meldt sig under fanerne.

Tak og et hjerteligt tillykke til en trofast protektor og en kær kollega.