Holdbart håndværk
Når du bevæger dig rundt i Moesgaards udstilling ‘Egypten - Besat af livet’ kan du fordybe dig i imponerende detaljer på miniaturemøblerne i ‘dukkehuset’. De små møbler, der er produceret i størrelsen 1:5, er kopier af møbler, der er fundet i oldtidens egyptiske elitegrave. I denne uge dykker vi ned i forskellige finurlige detaljer om de små møbler med de imponerende store historier. I dag ser vi på møbelhåndværket og værktøjet, der var så godt gennemtænkt, at det fortsat bruges 5000 år senere – kan du gætte hvilke?
Allerede for 4-5000 år siden havde egyptiske møbelsnedkere udviklet effektivt værktøj og produktionsmetoder til fremstilling af møbler - metoder, der var så gangbare, at de faktisk også er yderst velkendte i vores moderne verden i dag.
Så hvis du besøger en traditionel dansk møbelsnedker, vil du i dag kunne se designmøbler blive produceret med stort set de samme værktøjer, som de egyptiske møbelsnedkere brugte – blandt andet sav, (tvær)økse, (dril)bor og stemmejern.
Datidens egyptiske snedkere benyttede sig af en lang række forskellige samlingsmetoder, når de enkelte dele af eksempelvis stole skulle samles. Og disse samlingsmetoder er endnu et eksempel på yderst langtidsholdbare metoder, som vi også bruger i dag. Forskellen er er blot, at metoderne nu er tilpasset moderne maskinteknik og dermed automatiserede. Mon ikke at de fleste af os kender samlinger som dyvler, tapper og agterstave. Vi ser måske teknikkerne som moderne – og i hvert fald som rigtig smarte – men de har altså mange tusind år på bagen.
I det gamle Egypten var der to forskellige veje at gå i forbindelse med fremstillingen af møbler. Man kunne designe og producere forfinede møbler i eksklusive og eksotiske materialer så som ibenholt, ædelstene eller elfenben, som efterfølgende blev dekoreret med farvestrålende visualiseringer af guder og mennesker i skøn forening. Eller man kunne gå den modsatte vej og lave simple møbler af forhåndenværende og lokale materialer. Der findes møbler af begge typer i de gamle egyptiske grave – og mon ikke, at det samme billede gør sig gældende i mange danske hjem i dag.
Men hvordan ved vi så meget om snedkerne fra den faraoniske periode? Ud over de genstande, der er fundet i elitens grave i Egypten fra denne periode, er vi så heldige at der findes mange relieffer fra grave, der netop viser arbejdssituationer i et egyptisk snedkerværksted. Det giver os et unikt indblik i flere tusind år gamle produktionsmetoder og tværfagligt samarbejde om at designe møbler (kunstner, snedker, kunsthåndværker).
Vil du vide mere...
Læs mere om de små møbler med de store historier ved at klikke nedenfor:
Materialer, der er en farao værdig
Små møbler, fantastiske fortællinger
Møbelfund fra de egyptiske kongegrave