Original eller inspireret af?

I Moesgaard Museums nye særudstilling om Egypten kommer du helt tæt på de ældgamle egypteres efterlivsforestillinger. Et efterliv, der skulle leves så luksuriøst og komfortabelt som muligt. Derfor gav de pårørende den døde hans eller hendes jordiske ejendele med i graven. Også møblerne fra den dødes bolig blev bragt ind i graven, inden den blev forseglet, så den var sikret mod gravtyveri.

Vi ved, at møbler har været en del af den egyptiske kultur helt tilbage til Gamle Rige, altså perioden 2686-2150 f.Kr. Møbelfund fra denne periode bekræfter, at der allerede på det tidspunkt blev fremstillet møbler, der udsprang af originale håndværkstraditioner. Og traditionerne ændrer sig stort set ikke hen over de 3000 år, som kulturen eksisterer.

I dag er det næsten umuligt at forestille sig et design, der kan holde i 3000 år. Og så dog. Man tænker måske ikke umiddelbart over det, men flere af dansk designs absolutte klassikere er faktisk inspireret af møbler fra det ældgamle Egypten. Måske kender du Egypterstolen af Finn Juhl? Stolen tager udgangspunkt i oldegyptiske designprincipper og har været et hyldet designikon siden første fremvisning i 1949. Et andet eksempel er Ole Wanschers egyptiske foldestol – et design, der er genfortolket ud fra et 3400 år gammelt egyptisk gravfund.

 

 

De to møbler er ikke de eneste, der har taget inspiration i oldtidens egyptiske møbeldesign. Hvis du går på opdagelse blandt udstillingens miniaturemøbler, vil du uden tvivl opleve flere møbler, der vækker en genkendelighed.

Mon ikke at det ville glæde de gamle egyptiske herskere, at deres møbler fortsat fungerer som kilde til inspiration 3-4-5000 år senere.