Små møbler, fantastiske fortællinger

Et møbel kan fortælle en historie på mange forskellige måder. Det kan være gennem imponerende håndværk, særlige materialer eller den funktion, som møblet tilskynder. Denne uge stiller Moesgaard skarpt på meget små møbler, der rummer rigtig store historier. Et af de steder, hvor 3-5000 år gamle møbler adskiller sig fra møbler i 2023, er selve måden, de fortæller en historie. Spørgsmålet er, om vi forstår historien, uanset om den er gammel eller ny? I Moesgaard Museums særudstilling ‘Egypten - Besat af livet’ kan du se arkitekt Dan Svarths kopier af forskellige antikke egyptiske møbler i størrelsen 1:5. Kig grundigt på møblerne og prøv, om du kan afkode deres historier.

Kan du forestille dig at have en lænestol hjemme i stuen, hvor benene ender i smukt svungne dyreklove? Eller måske et par elegante løvefødder eller naturtro andenæb? Det er måske ikke det, vi i dag forbinder med en attraktiv designklassiker, men spoler vi tiden tilbage til den faraoniske periode i oldtidens Egypten, så var det faktisk den foretrukne designstil blandt datidens elite.

 

 

Valget af dyreben på møblerne var på ingen måder tilfældigt - der var nemlig en tæt forbindelse mellem mennesker, guder og dyr. Møblerne spillede altså en væsentlig rolle i et altomfattende religiøst verdensbillede. Gennem stole, taburetter og kister med religiøse fortællinger kunne magthaverne komme tættere på guderne og naturen.

I datidens Egypten var der ingen tvivl om, at billedlig gengivelse af personer eller objekter besad de samme egenskaber som personen eller objektet selv. Det var derfor et naturligt valg at udsmykke møbler til elitens hjem med visuelle scener, hvor guder, mennesker og religiøse symboler smelter sammen og fortæller historier om ritualer og livet efter døden.

 

 

Selv om de færreste af os nok har taburetter med dyreklove i hjemmet, så er udsmykning af møbler måske alligevel ikke helt fremmed for os. Tænk tilbage på dine bedsteforældres spisebordsstole med rigt dekoreret rygstøtte i enten stof eller træ eller måske har du engang taget et afslappende karbad i et fritstående badekar med løvefødder? De færreste af os er klar over, at der kan trækkes mange hjemlige designmæssige tråde til den 5000 år gamle møbelkunst i oldtidens Egypten.

Ønsket om at fortælle religiøse historier gennem dagligdags brugsgenstande fandt også vej til datidens Danmark. Fra den samtidige bronzealder er blandt andet fundet rageknive, datidens barberskraber til mænd, hvor solens rejse hen over himlen illustreres gennem sirlige og visuelt udførlige indridsninger i bronzen.

Men hvor står vi så i dag, når udsmykninger med religiøse fortællinger om guder og dyr ikke længere er en del af vores møbeltradition - hvordan fortæller møbler i dag en historie? Svaret afhænger af, hvilken arkitekt eller designer, man spørger. Sikkert er det dog, at de danske møbelklassikere fortæller deres egne historier – blot mere indirekte end møblerne fra oldtidens Egypten.