HJEM

Ny etnografisk udstilling på Moesgaard. Kan opleves fra 14. oktober 2022 til 14. maj 2023.

Udstillingen HJEM - Blandt nomader, flygtninge, søfarere og migranter stiller skarpt på betydningen af hjem og hjemlighed hos forskellige mennnesker, som har det til fælles, at deres hjem er under opbrud, spredt over flere lande, i bevægelse eller løsrevet fra ét fysisk sted.

Nomadetelt i Mauretanien: Teltet er omdrejningspunktet for familiens sociale liv og er udformet og indrettet, så det integrerer sig optimalt i det ekstremt varme og udfordrende klima. Foto: Christian Vium, Aarhus Universitet.

I udstillingen HJEM møder publikum fire forskellige grupper af ’mobile mennesker’: Nomader i Mauretanien, som deler livet mellem ørkenens åbne landskaber og økonomiske muligheder i byerne; søfarere fra Papua Ny Guinea, der lever store dele af deres liv på havet; migranter af indisk oprindelse bosat i Tanzania for hvem deres etnicitet og historie gør medborgerskab usikkert; og endelig ukrainske familier i Danmark, der er flygtet fra deres hjem.

”Udstillingen giver publikum mulighed for at reflektere over, hvad hjem er og kan være. I dag lever flere end nogensinde i et andet land end de blev født. En del mennesker flytter sig frivilligt, andre er tvunget af krig og nød. Samtidig er menneskers bevægelse ikke noget nyt. Flere af grupperne i udstillingen har dybe rødder i bevægelse og ’hjemme’ har for dem aldrig været knyttet til ét bestemt sted.  Hvad betyder det at have hjemme for disse mobile grupper? Hvad gør et sted hjemligt, hvis hjem er flere steder?, udtaler Anders Emil Rasmussen, udstillingsansvarlig og museumsinspektør på Moesgaard Museum

På besøg ved hjælp af virtual reality

Publikum får i udstillingen et indblik i forholdet mellem bevægelse og hjem gennem unikke genstande som en beboelig sejlbåd fra Papua Ny Guinea og et nomadetelt fra Mauretanien. Der vil være dagligdags- og religiøse genstande fra en indisk families hjem i Tanzania og ukrainske flygtninges beskedne bagage fra deres ankomst til Danmark. Samtidig kan publikum ved hjælp af virtual reality komme med på besøg i disse forskelligartede hjem og opholdssteder, og høre beboerne fortælle, hvad der for dem er hjem og hjemligt, når bevægelse er et grundvilkår.

 

Visualisering af udstillingslokalet på Moesgaard. Foto: Moesgaard Museum.

Udstillingen er et produkt af forskningsprojektet Hjemlighedens Materialitet blandt Mobile Grupper, udført af Cecil Marie Schou Pallesen og Anders Emil Rasmussen fra Moesgaard Museum samt Jeanette Lykkegård og Christian Vium fra Aarhus Universitet. Forskningsprojektet og udstillingen er finansieret af VELUX FONDENs Museumsprogram.

Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum fra 14. oktober 2022 til 14. maj 2023.

Billede til venstre: Titanfolket i Papua Ny Guinea har dybe rødder i en mobil livsform på både som disse. Foto: Anders Emil Rasmussen, Moesgaard Museum